ZŠ řeší nedostatek míst. Čekají na přístavby a nové žáky odmítají

Příliš mnoho nových žáků a málo míst ve třídách. S takovým problémem se musí potýkat některé školy na jižní Moravě. Například na Základní škole Vejrostova v Brně už kapacitu tříd vyčerpali letos a jednu učebnu si musí pronajímat v sousedním gymnáziu. V letošním elektronickém zápisu se jim opět přihlásilo více dětí a přístavba, která by situaci vyřešila, bude až za rok a půl.

Prvňáci ze ZŠ Vejrostova v Brně-Bystrci se na chodbách o přestávkách potkávají s gymnazisty. Učí se totiž v pronajímané třídě na gymnáziu, které stojí nedaleko jejich školy. Tam ale chodí dvacet prvňáků jen na tělocvik a na obědy.

Do její budovy se k ostatním spolužákům nevejdou a obdobně na tom budou děti, které do prvního ročníku nastoupí až letos. „Pro příští rok počítáme s tím, že můžeme maximálně vzít devadesát dětí do tří tříd, ale hlásí se nám ze spádových ulic 114 dětí,“ popsal situaci ředitel Základní školy Vejrostova v Brně Zdeněk Černošek.

A počet hlásících se dětí do budoucna ještě vzroste. „V Bystrci se staví dvě sídliště a přibudou nové rodiny,“ dodal ředitel. Zatím budou noví žáci chodit na hodiny do vedlejšího gymnázia, pokud jich bude ještě více, škola si nejspíše pronajme další třídu.

Nové třídy přibudou v Bystrci až další rok

Situaci by mohla vyřešit nová přístavba, která by kapacitu rozšířila o šest tříd. Prvním žákům se ale otevře až v září 2018, přitom měla původně fungovat už letos na podzim. Termín výstavby se ale posunul kvůli sporu mezi bystrckým starostou a brněnskými radními, kteří projekt kvůli nejasnému podílu financování původně nepodpořili.

„Proběhl termín požádání o dotace na ministerstvu školství, tím pádem jsme se dostali do ročního skluzu,“ uvedl starosta městské části Brno-Bystrc Tomáš Kratochvíl (ČSSD). Výstavbu by měly z 90 procent zafinancovat dotace, pokud nevyjde, je připravené stavbu finančně podpořit město, s výjimkou dvou procent, která uhradí městská část.

Přístavba pomůže škole ve Slavkově u Brna

Nedostatek míst řeší i další základní školy, například ve Slavkově u Brna na ZŠ Tyršova. „Kapacitu máme prakticky naplněnou. Třídy na škole máme tak plné, že musíme používat odborné učebny jako kmenové,“ popsal situaci na škole zástupce ředitele Zdeněk Vičar.

Loni muselo vedení odmítnout 17 dětí. „Zájem je veliký, takový, že bychom mohli otevřít dvě první třídy, ale nejsou prostory,“ dodal Vičar. Rodiče budoucích prvňáků se ale nemusí obávat, protože vedle školy začne už příští týden růst přístavba s šesti novými třídami.