Zrekonstruovaný kostel zdobí unikátní klenba z plastové fólie

Jihlava – Už příští pátek se po více než dvouleté rekonstrukci otevře kostel Povýšení sv. Kříže v Jihlavě. Dnes si mohli stavbu prohlédnout novináři. Zřejmě nejzásadnější částí druhé etapy rekonstrukce bylo zhotovení nové kašírované klenby ze speciální fólie, která by měla hlavně zlepšit akustiku kostela, původní klenba totiž spadla. Ve střední Evropě jde o unikát, také proto ji památkáři odsouhlasili až poté, co viděli fotografie stejných oprav ve Vatikánu.

Kostel Povýšení sv. Kříže pochází z poloviny 13. stol. a patří mezi nejstarší památky v Jihlavě. Později ovšem sloužil i jako kasárna nebo sklad. Když ho proto v roce 2005 za šest milionů koupilo město, musela stavba projít zásadní rekonstrukcí. 

První část skončila letos v lednu a vyšla na téměř 27 milionů, přičemž sedmi miliony přispěla EU. Nejviditelnější bylo odstranění novodobé zdi oddělující presbytář a trojlodí kostela. Kostel byl zdí rozdělen na dvě poloviny zhruba před dvěma staletími, po opravě se vrátil do původní podoby. Důležité bylo počáteční odvlhčení zdí, rekonstrukce krovů a střechy, obnova omítek a instalace osvětlení, ozvučení a zabezpečení objektu. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Druhá etapa rekonstrukce vyšla na 3,5 milionu a kromě akustických úprav bylo také doplněno zábradlí u vstupních schodů, upraveny povrchy a výmalba stěn a v presbytáři přibyl nový oltář. Největší pozornost ale poutá klenba z plastové fólie. Podle jednatele společnosti, která fólii dodala, jde o úplně novou technologii a podobná realizace je ve střední Evropě naprosto unikátní. „Je to nová hmota, která vytvoří objem, a ten pak pomáhá sjednotit celý kostel,“ vysvětluje architekt Martin Laštovička. 

Kostel se pro veřejnost slavnostně otevře v pátek 9. září večer, kdy na koncertě vystoupí Marian Varga se skupinou Collegium Musicum. O den později si ho pak budou moci návštěvníci prohlédnout v rámci Dne otevřených dveří památek.