V Rozové u Temelína vyrostla nová záchranná stanice

Temelín - Novou záchrannou stanici pro poraněné živočichy otevřeli ošetřovatelé v Rozové u Temelína. Dříve fungovala v areálu hlubocké zoologické zahrady, prostory tady ale byly malé a z veterinárního hlediska nevyhovující. Pracovníci zahrady proto museli vybudovat nové centrum ochrany fauny. Zřídili ho ve dvacet kilometrů vzdálené bývalé schwarzenberské hájovně, kde dnes začali přijímat první poraněné živočichy.

V jedné z klecí se pohybuje asi roční liška. Ošetřovatelé ji dali jméno Agáta. Našli ji s dalšími čtyřmi mláďaty v blízkosti lomu, kde zrovna probíhal odstřel: „Odstřelili skálu a objevila se tam nora, máma utekla a zůstalo tam pět mláďat v té noře,” dodává ošetřovatelka Zuzana Štětková.

Ve voliérách jsou už i první ptáci. Většinou mají polámaná křídla nebo popáleniny po nárazu do drátů vysokého napětí. Značnou část těchhletěch zvířat se nám daří vyléčit,” říká veterinář Emanuel Krejcar.

Provozovatelé centra sem postupně přepraví živočichy z hlubocké stanice, která podle veterinářů už nevyhovuje novým normám. Příjem zvířat ale bude zajišťovat i nadále. Podle ředitele ZOO Vladimíra Pokorného bude příjem fungovat stejným způsobem jako dosud, včetně handicapovaných zvířat.

Nová stanice v Rozové má 26 klecí pro ptáky a savce, dvě rozletové voliéry. Ošetřovatelé komplex rozdělili do čtyř samostatných částí. „Abychom mohli veterinárně oddělit jednotlivé typy zranění nebo onemocnění zvířat, aby třeba nedocházelo k nějaké té možnosti nákazy,” vysvětluje zástupce ředitele ZOO Roman Kössl.

V opravné hájovně je zázemí stanice a byt správce. Rekonstrukce objektu a vybudování voliér přišlo na téměř 7 milionů korun. O náklady se podělil kraj se zoologickou zahradou – ta investovala 3 miliony. V šestihektarovém areálu jeho správci ještě vybudují klece pro rysa a jezevce, vytvoří výběh s jezírkem pro vydry. Hlubocká záchranná stanice ročně přijme více než 250 živočichů, o dalších sto se dlouhodobě stará.