V pohraničí chybí policisté, Broumovsko žádá posily

Broumovsko - Množství spáchaných trestných činů v Broumovském výběžku v poslední době významně narůstá. V pohraničí je totiž rok od roku méně strážníků. Zdejší starostové tvrdí, že jejich řídnoucí řady nemohou celý region uhlídat, a požadují policejní posily. Na Broumovsku aktuálně slouží 22 policistů, ještě loni jich tu bylo o tři více. Na starosti přitom mají oblast pětkrát větší, než je například krajské město Hradec Králové.

Policejní statistiky dávají broumovským starostům za pravdu, přibývá drobných krádeží, vloupání do chalup, ale třeba i přepadení. „Evidujeme 294 trestných činů a 864 přestupků. Ve srovnání s loňským rokem je to asi o 40 trestých činů a 100 přestupků více,“ potvrzuje Eva Prachařová z náchodské policie.

Stejné problémy řeší odlehlé oblasti skoro v celém polském pohraničí. Na výzvy k řešení situace ale nikdo nereaguje. „Policii tady nevidíme, jak je týden dlouhý. Objeví se tady, až když řeší konkrétní případ,“ stěžuje si starosta Božanova Karel Rejchrt (SNK ED).

Podle Prachařové je broumovské obvodní oddělení nejúspěšnější v objasňování trestné činnosti v Náchodském okrese. Místním to ale nestačí. Sami starostové uznávají, že v tomhle počtu toho policisté ani víc udělat nemohou. „Řešení spočívá hlavně v tom, aby se navýšil počet policistů,“ konstatuje starosta Rejchrt.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)