V Moravanech se ptačí chřipka nepotvrdila. Sto tisíc brojlerů není třeba utratit

Události: V Moravanech se ptačí chřipka nepotvrdila, ve Slepoticích ale chov vybíjí (zdroj: ČT24)

Nákaza ptačí chřipkou ve druhém chovu firmy Moras v Moravanech na Pardubicku nebyla potvrzena, 120 tisíc brojlerů se nemusí utratit, uvedli veterináři. Podnik Moras má chovy ještě ve tři kilometry vzdálených Slepoticích, kde se u krůt v pondělí nákaza ptačí chřipkou potvrdila.

Ve vedlejších halách ve Slepoticích jsou brojleři, virem nakaženi nejsou. Protože jsou ale v ohnisku nákazy, veterináři přikázali jejich usmrcení. To začalo v pondělí večer a potrvá zřejmě do pátku.

Ve dvanáctihodinových směnách tam pracují desítky profesionálních a dobrovolných hasičů, utratí zhruba 140 tisíc kusů zvířat. Při vynášení uhynulé drůbeže se střídají po půl hodinách. Kapacitě a naplněnosti kafilérií přizpůsobují rychlost likvidace.

„Do pátku bychom chtěli mít celou akci ukončenou, chovy vyskladněné a haly dezinfikované a pak může běžet 21 dní karanténní lhůta,“ řekl ředitel krajských hasičů Aleš Černohorský.

Usmrcení oxidem uhličitým

Policie v úterý uzavřela příjezdovou cestu k farmě ve Slepoticích, což je od obecního úřadu ke křižovatce na Turov. Jezdí tam těžká technika. Areál podniku je oplocený a hlídají ho policisté. „Aby do areálu nevnikly neoprávněné osoby,“ řekla krajská policejní mluvčí Markéta Janovská.

Na místě jsou dekontaminační zóny, hasiči nosí ochranné obleky. Drůbež se usmrcuje pomocí oxidu uhličitého. V pondělí večer jednu halu utěsnili a plyn do ní vpustili. „Plyn foukal do haly celou noc, postupně se zvyšuje koncentrace, aby zvířata nejprve usnula a potom se už neprobudila,“ řekla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Poté hasiči změří koncentraci v hale, kterou vyvětrají a drůbež vynášejí. V kontejnerech se pak převeze do asanančních podniků. Až budou haly prázdné, odborná firma odstraní podestýlku a haly vyčistí a vydezinfikuje, aby možného původce nákazy zlikvidovala.

V pondělí bylo usmrceno 6 tisíc krůt, v jejichž chovu se nákaza rozšířila. Manipulace s nimi byla náročná, každá krůta vážila kolem 20 kilogramů.

Hasiči budou postupně utěsňovat a plnit plynem zbývající tři haly, v nichž společnost Moras Moravany chová brojlery.

Ochranné pásmo a škoda do deseti milionů

Předseda představenstva firmy Moras Zdeněk Barták odhadl škodu přímo na drůbeži, která by měla jít na porážku, do deseti milionů korun. Další škoda vznikne odstavením provozu zhruba na měsíc. Část by společnosti mělo uhradit pojištění, další část kompenzace od státu.

Kvůli nákaze bylo vyhlášeno ochranné tříkilometrové pásmo a také desetikilometrová zóna zvýšeného dozoru. Pro obyvatele to znamená, že musí sledovat zdravotní stav domácí drůbeže, nepřesouvat ji ani produkty chovu a nepořádat výstavy. Veterináři do 21. února sepíšou seznam chovaných ptáků, usmrtit by se museli pouze v malochovu, kde by byla zjištěna nákaza ptačí chřipkou.

Nákaza na Pardubicku je druhou v letošním roce. První byla potvrzena 18. ledna ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku v domácím chovu s patnácti kusy drůbeže. Velká nákaza ptačí chřipkou postihla Pardubický kraj v roce 2007, kdy na Orlickoústecku veterináři rozhodli o usmrcení zhruba 173 tisíc kusů, většina jich byla v komerčních chovech. V roce 2017 se objevil virus na Orlickoústecku a Chrudimsku, usmrceno bylo několik desítek kusů drůbeže.