V Českém Těšíně hoří benzinka. Policie evakuovala desítky lidí

Požár na benzinové pumpě v Českém Těšíně, desítky lidí se musely evakuovat (zdroj: ČT24)

Desítky lidí evakuovala ve čtvrtek ráno policie kvůli požáru plynu, který uniká z nádrží na LPG na benzinové čerpací stanici v Českém Těšíně. Karvinská ulice byla uzavřena. Hašení může podle hasičů trvat až dva dny, škodu předběžně odhadli na dva miliony korun.

„S ohledem k nastalé situaci proběhla evakuace osob i z přilehlých objektů. Bylo jich evakuováno na několik desítek,“ uvedla policejní mluvčí Karolína Bělunková. Policie na místě odklání dopravu.  V souvislosti s požárem policisté zadrželi jednoho člověka, obviněný ještě není. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z obecného ohrožení s trestní sazbou od tří do osmi let,“ doplnila Bělunková. Dodala, že vyšetřovacích verzí je několik. Bližší informace k nim či osobě podezřelého policie zatím zveřejňovat nebude.

Uzavřeno je několik set metrů Karvinské ulice od sjezdu z dálnice D48 směrem do centra Českého Těšína. „Nebezpečná zóna je vytyčena do vzdálenosti padesát až sto metrů. Je třeba vrcholné opatrnosti. V bezpečné vzdálenosti se pohybují i hasiči,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Hasiči původně předpokládali otevření ulice do dvanácti hodin, v průběhu dopoledne sdělili, že hašení může trvat až dva dny.  „Délka hašení se nedá odhadnout. Můžou to být dvě hodiny i dva dny. S ohledem na zajištění bezpečnosti po dobu požáru a jeho hašení bude muset zůstat uzavřena přilehlá komunikace,“ vysvětlil Kůdela.

Plyn podle něj uniká ze dvou propojených nadzemních zásobníků o objemu deseti metrů krychlových, které byly zaplněny z osmdesáti procent. Hasiči je chladí vodou, měří teplotu a nechávají unikající plyn kontrolovaně dohořet. „Škoda byla předběžně odhadnuta na dva miliony korun,“ řekl mluvčí hasičů.

O požáru byli hasiči informováni po čtvrté hodině ranní. Na místě zasahovalo deset jednotek. Mluvčí hasičů řekl, že evakuováni byli lidé z blízké ubytovny, další obytné budovy jsou dál.