V Brně vzniklo další centrum duševního zdraví. Pomůže nemocným, kteří by jinak museli do léčebny

V Brně vzniklo druhé centrum duševního zdraví na pomoc psychicky nemocným. Na jeho vzniku spolupracuje Psychiatrická nemocnice Brno a sdružení Práh, které už jedno centrum v Brně provozuje. Projekt je součástí reformy psychiatrické péče. Jeho cílem je poskytovat lidem pomoc v terénu a jejich domácím prostředí, čímž se sníží nebo zkrátí počet hospitalizací.

První Centrum duševního zdraví ve Štěpánské ulici vzniklo v Brně už v roce 2017, jeho zřizovatelem je Fakultní nemocnice Brno a provozovatelem organizace Práh jižní Morava. Na vzniku druhého se podílela brněnská Psychiatrická nemocnice a sídlí v Jugoslávské ulici.

„Centrum je tvořeno multidisciplinárním týmem, který tvoří psychiatr, klinický psycholog, jsou zde také psychiatrické a všeobecné sestry, sociální pracovníci a peer pracovník, což je člověk se zkušeností s duševním onemocněním,“ řekla ředitelka neziskové organizace Práh jižní Morava Blanka Veškrnová.

Instituce pomáhá lidem se závažným duševním onemocněním, mezi něž může patřit například schizofrenie, deprese, bipolární porucha a další. Podle ředitele Psychiatrické nemocnice Brno Pavla Mošťáka má několik cílů. „Mezi ně patří nejen předcházení hospitalizací u psychicky nemocných, ale i včasný záchyt vážných nemocí nebo pomoc dlouhodobě hospitalizovaným k návratu do normálního života,“ řekl.

V Česku je aktuálně třicet center duševního zdraví

Nové zařízení má působnost pro sever Brna, ve střední a západní části působí už první centrum, na východě a jihu pak pracuje terénní tým sdružení Práh. Na odborníky se mohou obrátit sami pacienti, jejich příbuzní, ale také lékaři nebo zástupci radnic městských částí. Centrum jedná o spolupráci s policií a záchrannou službou.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) při otevření nového zařízení pro psychicky nemocné uvedl, že původně v České republice vzniklo pět center duševního zdraví, aktuálně je jich asi třicet a v budoucnu by jich mělo být kolem stovky. Vybudování zařízení v Jugoslávské ulici stálo zhruba šest milionů korun.

Rozšíří se také psychiatrická klinika

V Brně zároveň vznikají prostory pro nejzávažnější psychiatrické pacienty na Psychiatrické klinice FN Brno, která prochází nákladnou rekonstrukcí. Podle přednosty kliniky Tomáše Kašpárka umožní bezpečnější a humánnější poskytování péče. Rekonstrukce bude stát téměř sedm set milionů korun. Začala loni a skončit by měla příští rok na podzim.

Vizualizace zrekonstruovaného pavilonu Psychiatrické kliniky FN Brno
Zdroj: FN Brno

Klinika se nachází v pavilonu G pocházejícím z roku 1962. Kromě rekonstrukce je součástí projektu i stavba dvou nízkopodlažních objektů, které s pavilonem vytvoří uzavřená atria, a vznik parku.

„Nyní jsme blok ve čtyřech patrech bez přímého výstupu ven. Když má člověk nejvážnější stav, nemusí se několik týdnů dostat ven na vzduch. Proto je klíčová návaznost na venkovní prostředí a vybudování chráněných částí zahrady,“ řekl Tomáš Kašpárek. „Pracoviště je klíčové nejen pro Brno, ale pro celý region,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Nemocnice se nyní stará o dospělé pacienty i o děti od tří let. Zaměřuje se na akutní psychiatricko-psychologickou péči a funguje také jako metodické středisko pro obory psychiatrie a klinické psychologie. Podle ministra Vojtěcha je potřeba mít pracoviště, kde se budou vzdělávat mladí lékaři, kteří pak půjdou do praxe.