Reforma psychiatrie startuje: Ministerstvo chce do léta centra duševního zdraví v pěti krajích

Ministerstvo chce péči o psychicky nemocné dostat z velkých ústavů blíž k jejich domovům (zdroj: ČT24)

Plánovaná reforma psychiatrické péče v Česku dostává konkrétní obrysy. Do letošního července má v Česku vzniknout pět center duševního zdraví, která doplní současné ústavy o práci s pacienty v jejich domácím prostředí. Tato centra budou půldruhého roku čerpat peníze z evropských fondů, následně je budou financovat zdravotní pojišťovny. V horizontu tří let by takových center podle představ ministra zdravotnictví mělo být už třicet.

V Praze 8 už teď funguje Centrum duševního zdraví, kam dochází i bývalý narkoman Josef Zámorský. Ten užíval dvacet let pervitin a během té doby skončil kvůli toxické psychóze opakovaně v léčebně; jen v Bohnicích to bylo čtyřiapadesátkrát. „Halucinace, byl jsem úplně mimo. Měl jsem stihomam, byl jsem agresivní, přikurtovaný,“ popisuje své zkušenosti Josef.

Teď už ale čtyři roky abstinuje a dochází do Centra duševního zdraví: „Hodně jim děkuju, že jsem se z toho dostal, protože jsem před několika lety po drogách nebyl schopný normálního slova.“

Josefovi se navíc podařil poměrně unikátní kousek: Soud mu totiž po letech vrátil svéprávnost. „Josef je taková naše hvězda - povedla se mu neuvěřitelná věc, která se každému automaticky nepovede,“ dodává vedoucí psychiatrického centra Blanka Novotná.

Ministerstvo chce dostat nemocné z velkých ústavů

Už delší dobu se mluví o tom, že by podobných center mělo být po Česku mnohem víc. Ministerstvo zdravotnictví teď vypsalo dotaci na prvních pět; do července mají vzniknout v Praze, Jihomoravském, Ústeckém a Olomouckém kraji a také na Vysočině. 

Do tří let by jich mohlo být třicet, do budoucna až sto v celém Česku. „Nejde nám o stavění nových budov, péči chceme 'vysunout' do komunity. Vytvoříme týmy, které budou o pacienty pečovat v jejich prostředí,“ vysvětloval náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Kromě lékařů psychiatrů a zdravotníků budou součástí těchto týmů také sociální pracovníci, kteří budou pacientům pomáhat s návratem do běžného života.

Dostat péči blíž k nemocným

Prymula zároveň ujišťoval, že nepůjde o propouštění nebezpečných pacientů z psychiatrických nemocnic. „Do komunity budou propuštěni jen tehdy, pokud pro ně budou dostupné další služby. Systém bude i preventivní, odborné týmy by měly rozpoznat hrozící zhoršení stavu pacienta,“ dodal.

Hlavním cílem reformy je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) dostat péči o psychicky nemocné z velkých ústavů blíž k jejich bydlištím. Kvůli nadbytečným a dlouhým hospitalizacím a nedostatku dalších služeb jsou pacienti často obtížně začlenitelní do společnosti. Klíčovou roli v reformě tak budou hrát i kraje a obce. Vzniknout mají kromě terénních týmů nové psychiatrické ambulance i akutní lůžka.

  • S nějakým duševním onemocněním se podle statistik setkal každý pátý Čech, ani polovině se ale nedostalo odborné péče.
  • Na odbornou péči jde v Česku asi 4,7 procenta z veřejného zdravotního pojištění. Průměr v EU je asi šest procent.