Ukradené kabely zastavily vlaky mezi Ústím a Chomutovem

Ústí nad Labem - Doprava na železniční trati z Ústí nad Labem do Chomutova se dnes dopoledne na zhruba hodinu a půl zastavila. Na ústeckém západním nádraží ráno zloděj ukradl měděné napájecí kabely z rozvaděče trolejového vedení, což odpojilo celý kus trati od proudu. ČD stáhly do oblasti dieselové lokomotivy, oprava se předpokládá během odpoledne.

Proud z trolejí zmizel zhruba v 8:30 a během následující hodiny a půl se na západním nádraží a v Chabařovicích nahromadilo šest vlaků, z toho dva rychlíky. „Dopravu teď postupně obnovujeme, ale menší zdržení zřejmě budou trvat celé dopoledne, náhradní díl SŽDC teprve zajišťuje,“ konstatoval řekl krajský ředitel ČD Daniel Jareš.

Běžný zloděj by byl na uhel

Zmizelá měď má hmotnost asi deset kilogramů, což při současných cenách znamená ve sběrně asi 1 200 korun. Podle Jareše ale o řadového sběrače kovů nešlo. „Konkrétně jde o kabelovou skříň pro zpětné vedení trakčního proudu. To se nedá ukrást jen tak. Něco podobného kdysi zkusil jeden člověk v Oldřichově, a když to přeženu, zbyl z něj uhel,“ dodal.

Krádeže na železnici
Zdroj: ČT24

SŽDC odhaduje škodu na řádově desítky tisíc korun. „Ty odcizené díly jsou v podstatě zakázková výroba, ale odpoledne bychom to měli zprovoznit,“ uvedl mluvčí SŽDC Pavel Halla. Vodiče jsou přitom pod napětím 3 000 voltů a nárazově jimi prochází až 1 850 ampérů. „Ten člověk musel mít velké štěstí, že ho to nezabilo,“ dodal Halla.