Trutnov nalákal dva nové praktické lékaře. V ordinaci mají virtuální sestřičku

Události v regionech : Trutnov otevře novou ordinaci (zdroj: ČT24)

Města v Královéhradeckém kraji řeší nedostatek praktických lékařů. Trutnovu se ale podařilo získat hned dva nové praktické lékaře. Prostory jim poskytla radnice, do provozu investovala zhruba šest milionů korun. Lékaři tam začnou ordinovat v pondělí 3. června. Jen v tomto regionu nemá doposud praktického lékaře pět procent lidí, v Ústeckém kraji dokonce sedm procent.

Noví praktici v Trutnově si ordinaci vybavili sami. Podle smlouvy by tam měli zůstat minimálně jedenáct let. „Pro mě je to vlastně přesun do rodného města,“ říká jeden z nových lékařů Jakub Vomáčka.

Druhým je Jiří Štolba, který doposud působil v Armádě České republiky. „Těším se hlavně na tu práci, to je důvod, proč jsem odešel z armády, tady to můžu dělat trochu jinak,“ uvedl praktik.

V Česku nemá praktického lékaře téměř milion lidí. Například v Ústeckém kraji je to zhruba sedm procent obyvatel, v Královéhradeckém pak více než pět procent. V Trutnově se podařilo nové praktiky sehnat během jednoho roku. „Skončili čtyři praktičtí lékaři, takže se téměř šest tisíc lidí ocitlo bez lékaře,“ vysvětluje starosta Michal Rosa (ODS).

Problém bývá také často ve věku praktických lékařů. Podle odborníků se řada z nich chystá do důchodu. Zároveň je komplikací i nezájem studentů o všeobecné lékařství. „Problém je poměrně široký, my asi nemůžeme pojmenovat jednoho viníka. Jsem strašně ráda, že zde začínají noví a mladí lékaři,“ ujišťuje lékařka a předsedkyně Okresního sdružení praktických lékařů v Trutnově Tamara Hynková.

Virtuální sestřička

Zajímavostí je, že se lidé mohou k novým lékařům objednat přes virtuální sestru Emmy. Ta ale samozřejmě nezvládne vše, registrace pacientů se dokončí až při vstupní prohlídce přímo v ordinaci.

Nová ordinace v Trutnově přijme více než dva a půl tisíce pacientů. Radnice chce ale do města dostat další praktiky. Prostory už pro ně chystá v Poříčí.