Třinecké kontejnery jsou rájem potkanů. Město zahájilo deratizaci

Přemnožení potkani v Třinci (zdroj: ČT24)

V Třinci se přemnožili potkani. Vyhledávají zbytky jídla, které lidé po Vánocích ve velkém vyhazovali. Město zajistilo deratizaci dvou nejzasaženějších ulic a zvažuje i změny v odpadovém hospodáření.

Desítek potkanů na dně podzemních kontejnerů na jednom z třineckých sídlišť si místní začali všímat po svátcích. Zapuštěné nádoby jsou pro život potkanů ideální. „Tyto kontejnery jsou z 90. let. Na ně už dnes nejsou náhradní díly a navíc jsou napojeny s dešťovou vodou na městskou kanalizaci,“ řekl náměstek primátorky Třince Ivo Kantor (ODS). 

Deratizátoři teď do šachet umisťují návnady. Dvě nejpostiženější ulice znovu obejdou za dva týdny. Potkani ale často pochopí, že se jedná o jed. Proto jejich likvidace trvá dlouho.

Nové popelnice

Město postupně vyměňuje podzemní popelnice za nové, polopodzemní. Jsou větší a hlavně lépe těsní. Druhou novinkou budou už během jara popelnice na potravinové zbytky. „Budou to víc než dvousetlitrové hnědé nádoby, které mají speciální víko a jsou utěsněné. Občané do nich budou moci vhazovat veškeré gastro- a kuchyňské odpady,“ řekl vedoucí střediska svozu komunálního odpadu Tomáš Ondraszek.

Jejich obsah se pak využije v bioplynové stanici. Právě zbytky jídel u kontejnerů zvířata lákají. Někteří obyvatelé je tam nechávají schválně, pro toulavé kočky. Kvůli tomu se ale masivně množí i potkani. „Je počasí jako na jaře, byly Vánoce a hodně vyhozeného jídla. Tak mají hody,“ poznamenal Ondraszek.

Loni v Třinci dělali rozbor odpadu. Až třicet procent váhy tvořily nespotřebované potraviny, například chleba nebo ovoce. Podle odhadů odveze odpadová firma jen ze sídlišť každý měsíc až dvanáct tun jídla.