Tři nemocnice Zlínského kraje mají nové vedení, do Kroměříže se vrací odvolaná ředitelka

Tři ze čtyř nemocnic Zlínského kraje mají nové vedení. Rada Zlínského kraje odvolala představenstva nemocnic a zvolila nová Kroměřížské, Uherskohradišťské a Vsetínské nemocnici. V Uherském Hradišti a Vsetíně zůstali jako předsedové představenstva dosavadní ředitelé, do nemocnice v Kroměříži se po dvou letech vrací jako ředitelka Lenka Mergenthalová. Nové představenstvo zlínské nemocnice by mělo být známo ve čtvrtek. Kraj se pro změny rozhodl navzdory vytíženosti nemocnic v epidemii koronaviru.

Hejtman Radim Holiš (ANO) to zdůvodnil novým konceptem směřování nemocnic a koncem smlouvy předsedy představenstev nemocnic Radomíra Maráčka. „Nechtěli jsme nemocnice nechat bez vedení. Doba je těžká, ale otázka je, jak dlouho ještě těžká bude, jestli bude situace za dva nebo tři měsíce lepší,“ řekl už dřív Holiš. Výměnu vedení nemocnic v epidemii koronaviru vytknul novému vedení kraje bývalý hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Maráček, který je také ředitelem zlínské nemocnice, byl v dosavadním modelu předsedou představenstev všech čtyř krajských nemocnic a každá nemocnice měla svého ředitele. Kraj však nyní hledal předsedy představenstev pro jednotlivé nemocnice. „Nově zvolená představenstva nemocnic se sešla bezprostředně po zvolení valnými hromadami a zvolila si předsedy ze svých řad. Ke všem změnám dochází s účinností ode dneška,“ uvedla Helena Mráčková z odboru kanceláře hejtmana.

V Uherském Hradišti a Vsetíně zůstali dosavadní ředitelé, do nemocnice v Kroměříži se po dvou letech vrací jako ředitelka Lenka Mergenthalová. Mergenthalová byla ředitelkou od roku 2014 do ledna 2019. V lednu 2019 ji odvolalo tehdejší vedení kraje. Za Mergenthalovou se tehdy postavili zaměstnanci nemocnice. Ředitelem se po ní stal ekonom Petr Liškář. S Mergenthalovou jsou nyní v představenstvu Svatava Mazurková a Jiří Javora.

Ředitelem Uherskohradišťské nemocnice zůstane Petr Sládek, v představenstvu jsou s ním Jan Hrdý a Jiří Zemánek. Ve Vsetínské nemocnici bude dál ředitelkou Věra Prousková, členy představenstva jsou Martin Metelka a Martin Pavlica. 

O novém představenstvu zlínské nemocnice má být rozhodnuto ve čvrtek.