Trasa budějovického okruhu má vést koupalištěm a nemocnicí

České Budějovice – Silniční okruh v Českých Budějovicích má novou trasu. Podle ní povede v blízkosti centra, kvůli stavbě silnice zanikne přírodní koupaliště u malého jezu na Malši a sportoviště. Ustoupit bude muset i část nemocničního areálu. Občanům se taková změna nelíbí, připravují petice a protestní akce. Budějovický magistrát slibuje, že stavba nakonec zabere menší plochu než podle současných plánů, a není proto třeba bát se jí.

Malý jez na Malši je mezi budějovickými milovníky koupání takřka kultovní. Místu, kam se lidé chodí smočit, ale hrozí zánik, má tudy vést silniční most. Projíždět po něm má 12 tisíc aut denně, na to ale nejsou zvědavi lidé, kteří na místo rádi chodí. „Dojde k nenávratné likvidaci toho území,“ podotkl odpůrce projektu František Stráský.

Kromě koupaliště a nedalekého sportovního areálu má podle plánů ustoupit nové silnici i část nemocnice. To vyvolává mezi Budějovickými podobný odpor jako zničení koupaliště u Malše. „Kolem nemocnice by měly být zachovány klidové zóny,“ zdůraznila Daniela Magersteinová ze sdružení Jihočeské matky. Spokojeni nejsou ani majitelé garáží, které mají při stavbě zaniknout. Proti okruhu proto vznikla petice, kterou zatím podepsaly stovky lidí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Vedení města ale tvrdí, že jsou obavy bezdůvodné. Dnešní nákres trasy je pouze nástřel, který se bude ještě měnit. Peníze na stavbu nejsou, magistrát nezná ani termín jejího zahájení. „Nepředpokládám, že by se začalo stavět v letošním či příštím roce,“ upozornil primátor Juraj Thoma. Připomínky odpůrců projektu chce městská rada projednat příští týden. Zastupitelé by se měli změnou územního plánu zabývat letos v říjnu.