Stačilo sedm měsíců. Nový Doubský most ve Varech vyrostl v rekordním čase

Reportáž: Nový Doubský most se otevřel dopravě (zdroj: ČT24)

Dělníci dokončili nový Doubský most v Karlových Varech a od čtvrtečního odpoledne slouží chodcům i motoristům. Stavba za devadesát milionů na silnici z dálnice D6 směrem na Plzeň se přitom do provozu otevřela v rekordním čase; práce trvaly jenom sedm měsíců, ačkoliv původně se nemělo přemostění stavět nově, ale jen rekonstruovat.

Karlovarský Doubský most ze šedesátých let se měl původně jenom opravovat. Po zahájení rekonstrukce se ale zjistilo, že jsou jeho přepínací lana tak zkorodovaná a přemostění v tak špatném stavu, že je třeba ho zbourat.

Nový most je dlouhý 89,4 metru a firma Eurovia ho začala stavět v březnu. Práce se podařilo dokončit během jedné stavební sezony i proto, že Ředitelství silnic a dálnic šlo cestou zadání projektu i stavby zároveň; most totiž leží na hlavní silnici a uzavření způsobilo Varům výrazné dopravní komplikace.

„Nový most je proveden na ocelových nosnících, je pilotově založen, a i díky tomu je možné ho postavit v relativně krátkém čase,“ dodává ředitel karlovarského závodu Eurovie Michal Sakař.

„Skvělá zpráva,“ říká primátorka

Počínaje 5. prosincem slouží k dopravě a uleví hlavně řidičům z Karlovarska a Sokolovska, kteří míří na Plzeň. „Jsem hrozně ráda, že se to podařilo, protože jsme s tím měli velké problémy a omezení obyvatel i tranzitu bylo náročné. To, že se to povedlo v rekordním čase, je pro Karlovy Vary skvělá zpráva,“ řekla novinářům primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Objízdná trasa vedla přes Dvorský most, i ten je ale v havarijním stavu a je potřeba ho co nejrychleji opravit. „Dvorský most bychom rádi začali opravovat během dvou let,“ doplňuje primátorka. „Vypadá to na to, že půjde o demolici a stavbu zcela nového mostu.“

Doubský most je nyní v předčasném užívání a na dodavateli je ještě dokončení dokumentace pro předání hotové stavby. Zkolaudovaný by měl být na jaře příštího roku.