Skládka pražců u elektrárny na Sokolovsku už nehoří. Hasičům pomohl déšť

Skládka pražců poblíž hnědouhelné elektrárny Tisová na Sokolovsku už nehoří. Místo ale dál kontrolují hasiči. V úterý budou rozhodovat o dalším postupu a době hlídání požářiště, informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Jejich zásah začal v pátek večer a počtem nasazených jednotek šlo o jeden z nejzávažnějších požárů v Karlovarském kraji za poslední dobu. Příčiny požáru se dál vyšetřují, předběžná škoda byla vyčíslena na 45 milionů korun.

„V jedenáct hodin v noci nahlásil velitel zásahu, že na místě požáru u Tisové nejsou viditelné známky hoření ani dým. Stupeň poplachu je snížený na první. Hasiči jsou stále na místě, během dnešního dne se bude rozhodovat, jaký bude další postup a doba při hlídání požářiště,“ uvedl Kasal v úterý. Hasiči by měli zůstat na místě až do úplného vychladnutí celé zasažené plochy.

U požáru zasahovaly od pátku čtyři stovky hasičů z více než šesti desítek jednotek nejen z Karlovarského, ale také z Ústeckého, Plzeňského, Moravskoslezského, Středočeského a Libereckého kraje, generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru (HZS) a záchranného útvaru HZS.

Plameny a hustý černý dým skládky pražců a dalšího dřevěného odpadu byly vidět na vzdálenost několika kilometrů. Při zásahu se lehce zranili tři hasiči. Oheň pomáhaly hasit i vrtulníky, provedly na dvě stovky shozů. Od neděle je požár lokalizovaný a hasiči jej postupně likvidují. Hasičům pomohl také déšť, od neděle v regionu prší.