Řidiči mohou nově využívat odpočívací místo na dálnici D3 u Chotýčan

U Chotýčan na Českobudějovicku byla na budované dálnici D3 otevřena odpočívka (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo oboustrannou dálniční odpočívku Chotýčany na dálnici D3. Měla by aspoň částečně snížit kritický nedostatek parkovacích míst pro kamiony. Stavbaři měli odpočívku původně dokončit v srpnu, ale práce se zpozdily kvůli počasí. Výstavba stála 432 milionů korun bez daně. K dispozici je celkem téměř 200 parkovacích míst a čerpací stanice.

„Význam této odpočívky je o to větší, že na celém téměř 70 kilometrů dlouhém dálničním úseku D3 je aktuálně v provozu pouze jedna, a to hned na začátku dálnice u Mitrovic na rozhraní Středočeského a Jihočeského kraje,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl při zprovoznění stavby.

Podle některých odhadů chybí v Česku až dva tisíce odstavných míst. „V celé republice je to mizerné, protože tady nejsou žádná odpočívadla a když jsou, tak jsou obsazená,“ postežoval si řidič kamionu Pavel Ištvánek.

„Vnímám to jako velký dluh nejen vůči dopravcům, ale řidičům obecně. Výstavbu odpočívek proto nyní považujeme za jednu z našich priorit,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS. „Prakticky na všech současných dálničních stavbách jsou moderní odpočívky standardní součástí projektu a na stávající síti se chystá jejich doplňování všude tam, kde je to možné,“ dodal.

Odpočívka Chotýčany
Zdroj: ŘSD

Na odpočívce u Chotýčan je pro nákladní vozidla připraveno v každém směru 45 míst. Řidičům je k dispozici čerpací stanice i nabíječka pro elektromobily. Stavba trvala necelé dva roky. Stavbaři museli odstřelit skálu, práci jim zkomplikovalo počasí. Kvůli dešťům a sesuvům půdy museli znovu udělat některé terénní úpravy. Nejvíc času jim zabraly právě zemní práce.

V přípravě je proto na dálnici D3 hned několik dalších odpočívadel. „Ještě v letošním roce bychom rádi zahájili výstavbu velké odpočívky Suchdol, která je součástí dálničního úseku D3 Kaplice nádraží – Nažidla, na který již aktuálně běží výběrové řízení na zhotovitele,“ dodal Mádl.

S některými plány ale nesouhlasí města a obce, především Soběslav. „Navržená odpočívka ŘSD by měla být nedaleko odsud ve významné rekreační oblasti města. A tam to nechceme ani my, jako představitelé města, ani občané,“ řekl starosta Soběslavi Jindřich Bláha (ODS). Před rokem obce nabídly dvě jiné lokality. Podle starosty se ale ŘSD zatím neozvalo.