Přerov nabídne nepotřebné domy. Jde o největší prodejní akci v historii města

Přerovští prodávají nemovitosti (zdroj: ČT24)

Přerovská radnice se rozhodla prodat celkem jedenáct nemovitostí, které má na seznamu nepotřebného majetku. Jsou mezi nimi také domy přímo v centru města či objekt Chemoprojektu, jenž město odkoupilo před deseti lety za 22 milionů korun a dodnes pro něj nenašlo plné využití.

Podle náměstka primátora Pavla Košutka (ANO) půjde o největší městskou hromadnou nabídku úplatného převodu v novodobé historii města. Návrh musejí ještě schválit zastupitelé, řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Ve všech případech jde o objekty, pro něž nemá Přerov coby jejich vlastník využití.
Pavel Košutek
náměstek primátora

Přerov plánuje prodat například několik domů přímo v centru města, na náměstí TGM. Patří mezi ně takzvaný Blažkův dům pocházející z roku 1881, kde se dříve nacházely byty pro důstojníky přerovské posádky, ale sídlil zde i pohřební ústav či výbor KSČ.

Na náměstí chce město prodat také domy s číslem popisným 4 a 5, v nichž je v současné době květinářství a obchod se sportovními potřebami, nebo dům číslo 3 sousedící s radnicí. Na prodej by měl být také dům s bohatou historií na Masarykově náměstí číslo 8, kde dříve sídlila lékárna. 

Naposledy tam (v objektu bývalé lékárny, pozn. red.) bylo v provozu občerstvení, loni ale skončilo a od té doby je objekt nevyužitý. Dům se nachází na území městské památkové zóny a přímo sousedí s Městským domem, který je dominantou náměstí.
Miloslav Dohnal
vedoucí odboru správy majetku a komunálních služeb, Přerov

Přerov chce prodat také budovu Chemoprojektu, který město odkoupilo před časem z obavy, že na jeho místě vznikne velkoplošná prodejna. Radnice nedávno uvedla, že o objekt má zájem společnost Domov Alzheimer, jež by zde mohla vybudovat centrum pro lidi postižené Alzheimerovou chorobou. Na prodej by měl být i rozsáhlý objekt Čechova 43, takzvaný armádní dům.

„Objekt stojí přímo před novým obchodním centrem Galerie Přerov, je na strategicky výhodném místě, ale my pro něj nemáme využití a ani peníze na opravy. Dům získalo město v roce 2009 zdarma od státu. V darovací smlouvě se zavázalo, že do pěti let provede rekonstrukci a nejméně deset let pak bude nemovitost využívat pro výkon veřejné správy. Plány ale nebyly zrealizovány,“ dodal Košutek.

Do takzvaného zbytného majetku se dostala i budova Pod Skalkou 11, kde donedávna sídlila základní škola. Radní souhlasili také s prodejem pěti garáží ve Dvořákově ulici, na prodej by měla být i zahradní chata v katastru Přerova a několik objektů nacházejících se v areálu skládky Žeravice. Do soupisu objektů, které město nepotřebuje, se dostala i restaurace a přilehlé šatny v areálu přírodního koupaliště Laguna, uvedla Chalupová.

Škodova ulice bude k nepoznání

Město své rozvojové plány potvrdilo také likvidací zdevastované Škodovy ulice nedaleko hlavního vlakového nádraží. Loni ji po neúspěšném pokusu soukromého investora o obnovu této části města koupila zpět do svého vlastnictví.

Škodova ulice (zdroj: ČT24)

Odstraněna bude černá skládka odpadu a poté přijde na řadu demolice čtyř domů, které v ulici obývané dříve romskými rodinami zůstaly. Magistrát vyčištěné místo zřejmě nabídne investorům. Měla by zde vzniknout mimo jiné nová čtvrť.