Obyvatelé Liberce si stěžují na hluk ze stavby průmyslové zóny

Liberec - Na obrovský hluk si stěžují obyvatelé v okolí průmyslové zóny Sever na okraji Liberce. Podle nich vyjíždí hlučné stroje na stavbu už kolem šesté ráno. Podle Stavebního úřadu by to přitom mělo být nejmíň o hodinu později.

Časné ráno - bagry, válce, buldozery - vše, co je k výstavbě nové průmyslové zóny, se rozjíždí. Část stavby ale zasahuje až k obytné čtvrti a její obyvatelé se bouří. Jedna z podmínek stavby totiž říká, že práce mohou probíhat jen od sedmi ráno do devíti večer. A to se neděje. „Pracují před šestou určitě, někdy i dřív… V noci se tam asi také něco děje, ozývají se rány a jiný hluk,” tvrdí Ladislav Merhaut, jeden z obyvatelů Stráže nad Nisou. „Otřásá se celý dům - nadskakují hrnky ve skříni. Často se pracuje ještě o půlnoci,” stěžuje si Zdena Říhová, žijící nedaleko stavby.

Lidem žijícím kolem zóny už došla trpělivost. Na obecní úřad poslali stížnost, ten ji dál postoupí hygieně. Místostarostka Jaroslava Zvolánková /ODS/ nekompromisně tvrdí: „Jestli je stanovená doba, kdy je možné pracovat, musí se dodržovat." Vyjádření investora - společnosti VGP Park z Mladé Boleslavi - se nepodařilo sehnat. Část vedení firmy je v zahraničí a v kanceláři telefony nikdo nebere.

Podle obyvatel ulice Pod Strání, která je hlukem nejvíc zasažena, by pomohlo, kdyby stavbu oddělovala protihluková stěna. Firma ale nechala postavit jen její malou část. „Síbili nám, že udělají protihlukovou bariéru až na okraj pozemku. Postavili jí ale jen kousek a nechali to být,” poznamenal obyvatel ulice Pod Strání František Čížek.

Krajská hygienická stanice teď provede v zóně kontrolu včerně měření hlučnosti. V případě porušení norem hrozí stavební firmě pokuta.