Do Česka míří další silné bouřky, středeční měly oběť

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, nepřežil jeden člověk. V Českém Těšíně zabil padající strom padesátiletou ženu. Podle hasičů spadl na stan umístěný na volné ploše. Kvůli bouřkám je omezená silniční i železniční doprava v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Na silnice a tratě popadaly stromy, někde byly problémy s dodávkami elektrického proudu. Bouřky se podle meteorologů začnou tvořit i v pátek odpoledne a na většině území budou velmi intenzivní.

Bouřka způsobila nejvíce problémů na Ostravsku. Z celkem 597 událostí, kterými se hasiči zabývali, jich 283 připadalo na okres Ostrava, naopak nejklidnější byla situace na Novojičínsku, kam hasiči vyjížděli v souvislosti s počasím ke čtyřem případům, sdělila mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Především odstraňovali spadlé stromy, čerpali vodu ze zatopených sklepů nebo provizorně opravovali poškozené střechy domů.

Padající strom zabil padesátiletou ženu v Českém Těšíně. „Žena, kterou zasáhl, na místě podlehla poraněním, jež byla neslučitelná se životem. Zasahující lékař zdravotnické záchranné služby již pouze mohl konstatovat smrt,“ uvedl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Mluvčí hasičů ve čtvrtek ráno upřesnila, že strom zasáhl stan páru umístěný na volné ploše. „Muži se podařilo utéct, ženě bohužel nikoliv,“ přiblížila.

Ošetření vyhledalo několik lidí. Záchranáři ale také pomáhali pacientům v domácí péči, kterým kvůli delším výpadkům elektrického proudu došly záložní zdroje v přístrojích. Jednalo se o tři nemocné, kteří jsou závislí na kyslíkové či ventilační podpoře, sdělil Humpl. „Začala se u nich rozvíjet dechová tíseň a stav těchto pacientů se začal rychle zhoršovat,“ doplnil. Záchranáři je proto převezli do zdravotnických zařízení, kde byli lidé napojeni na potřebné přístroje.

Bez elektřiny bylo ve čtvrtek po osmé ranní asi jedenáct tisíc odběratelů. Zasaženo bylo hlavně Ostravsko a pás pod Beskydami od Havířova přes Český Těšín až po Třinec a Jablunkov. Podle mluvčího ČEZu Vladislava Sobola energetici evidovali čtrnáct poruch na vysokém napětí. „Všechny poruchové čety máme v terénu už od chvíle, kdy se vítr trochu utišil, díky tomu se nám velkou část dodávek podařilo obnovit už během noci,“ řekl. Před druhou hodinou odpolední byly bez proudu stále asi čtyři tisíce odběratelů.

Zasažené je i centrum Ostravy

Středeční bouře zasáhly ostravskou zoologickou zahradu. Ve čtvrtek se neotevře, v areálu jsou popadané stromy a k ránu nefungovala elektřina. Zvířata zraněná nejsou. Při přívalovém dešti se voda dostala také do některých budov, ale nezpůsobila větší problémy. Škody zatím zoo nevyčíslila. Zda zahrada bude uzavřena pouze ve čtvrtek, ještě není jasné. „Na webových stránkách a facebookovém profilu zoo budou aktuální informace, kdy bude areál znovu veřejnosti zpřístupněn,“ ujistila mluvčí Šárka Nováková.

Poškozené je i památkově chráněné Trojhalí Karolina v centru Ostravy. Zničena je část střechy někdejší elektrické ústředny, kde je sportoviště. Přesná výše škody zatím nebyla vyčíslena, ale podle odhadů se bude pohybovat v milionech korun, ohlásil výkonný ředitel Petr Šnejdar.

Moravou a Slezskem se prohnaly bouřky (zdroj: ČT24)

Voda zatekla i do objektu. „Otevřelo se to jako ‚konzerva‘, protože je to plechová střecha, takže se to úplně odklopilo a nic nebránilo vstupu vody na sportovní dřevěnou podlahu,“ doplnil Šnejdar. „Poničené jsou i omítky, ale to už jsou menší poškození. Největší škody jsou právě na střeše a sportovní podlaze. Technologie nebo movitý majetek poničeny nejsou.“

Sportoviště bude muset zůstat uzavřené. Odhadovat, jak dlouho opravy potrvají, je podle ředitele předčasné. Očekává ale, že minimálně o prázdninách se budova neotevře. 

Trojhalí Karolina je kulturní památkou. Budovy jsou spojnicí mezi centrem Ostravy a Dolní oblastí Vítkovice. Multifunkční prostor Trojhalí se skládá ze dvou budov – Dvojhalí, které slouží jako zastřešené náměstí, a Ústředny, kde je sportoviště.

Události: Škody po silných bouřkách (zdroj: ČT24)

Provoz vlaků je stále přerušen

Situace na železnici se stabilizovala, sdělil ve čtvrtek ráno mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka. „Během noci vyjeli hasiči správy železnic ke dvanácti událostem souvisejícím s vlivem vydatného deště. Jednalo se o spadlé stromy, větve, tekoucí vodu. Dvakrát bylo poškozeno trakční vedení,“ popsal.

Česko zasáhla vlna bouřek (zdroj: ČT24)

Na trati Ostrava-Svinov – Opava východ je provoz od středečního večera přerušený kvůli poruše trakčního vedení. „Náhradní autobusová doprava je zavedena ve velmi omezeném počtu autobusů,“ napsaly na webu České dráhy.

Obnovení provozu dopravce předpokládá kolem poledne.

V pátek se vrátí tropy a intenzivní bouřky

Teploty v Česku by ve čtvrtek podle meteorologů neměly překročit třicet stupňů. V pátek přes den bude nejspíš skoro jasno až polojasno. Odpoledne v Čechách, večer na Moravě a ve Slezsku od západu má přibývat oblačnosti s přeháňkami. Ojediněle se mohou vyskytnout velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami, velkými kroupami a nárazy větru kolem devadesáti kilometrů v hodině, v krátké době může napršet kolem padesáti milimetrů. V opakovaných bouřkách nebo v kombinaci bouřek s deštěm pak lze podle výstrahy očekávat ojediněle i kolem sedmdesáti milimetrů srážek.

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ

Intenzivní srážky mohou zatopit níže položená místa nebo rychle rozvodnit menší toky a vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice či problémy v dopravě, uvedli meteorologové. Upozornění před vysokým nebezpečím velmi silných bouřek platí od páteční čtrnácté hodiny do sobotní jedné ráno pro všechny kraje s výjimkou Plzeňského a Karlovarského kraje, kde je toto nebezpečí nízké.

Teploty v sobotu se vyšplhají v Čechách k pětadvaceti stupňům Celsia, na Moravě a ve Slezsku na osmadvacet stupňů. Pršet bude na většině území ráno, po přechodném úbytku srážek se večer od jihozápadu zejména v Čechách přeháňky a místy i bouřky vrátí. Nedělní maxima Český hydrometeorologický ústav čeká na čtyřiadvaceti stupních, na jihovýchodě může být až šestadvacet. Déšť a přeháňky během dne vymizí a s nimi částečně také oblačnost.

Kolem pětadvaceti stupňů by se teploty měly udržet i v pondělí, v další části příštího týdne mírně vzrostou. Nebe bude většinou polojasné, při přechodně zvětšené oblačnosti se mohou ojediněle objevit přeháňky.

Předpověď počasí (20. 6. 2024) (zdroj: ČT24)