Liberec zdražuje nájemné městských bytů. Více zaplatí i někteří lidé v České Lípě

Události v regionech: Nájemní bydlení v Liberci a České Lípě zdražuje (zdroj: ČT24)

Města a obce zvyšují nájemné. V Praze zaplatí lidé za městský byt o 7,5 procenta více. Jinde ale přistoupili k růstu dokonce o průměrnou loňskou inflaci – tedy o patnáct procent. V České Lípě nebo Příboře pak měsíční platba v obecních bytech vzroste až o dvacet procent.

Lucie Jarolímková bydlí se synem v městské garsonce v České Lípě od roku 2018. Byt jí přidělila sociální komise. Do té doby žila v azylovém domě Jonáš. Nájemné má několik let stejné. Za garsonku s balkonem platí včetně energií přes šest tisíc korun. Nyní si ale připlatí. Také Vanesa Murgová s přítelem našla přede dvěma lety útočiště v městském bytě. Měsíčně platí přes devět tisíc korun. Zvýšení nájemného je podle ní v pořádku. „Protože jinde jsou byty dražší než tady,“ zdůvodnila.

Česká Lípa má 443 městských bytů. Růst cen se týká hlavně nájemníků, kterým byty přidělila v minulosti sociální komise. Bytů, které nájemníci získali v aukci na základě nejvyšší nabídky, se to většinou nedotkne. „Narovnávalo se nájemné tam, kde nájemné za metr čtvereční činilo kolem padesáti korun. A v tuto chvíli tím, jak se to dorovnává, tak v průměru za metr čtvereční činí nájemné okolo osmdesáti korun,“ sdělila mluvčí městského úřadu Eva Markgrafová.

A nájemné se zvýší také v městských bytech v Liberci – o patnáct procent. Tam se ale zdražení týká všech dvanácti set bytů. Nájemné tam už vloni vzrostlo o dvacet procent. Letošní zvýšení zdůvodňuje radnice vysokou inflací, zdražením stavebních materiálů a růstem cen tržního nájemného.