Letní kino v Karlových Varech je v ohrožení. Amfiteátr chátrá, rekonstrukce by byla drahá

Budoucnost letního kina v Karlových Varech, známého hlavně díky mezinárodnímu filmovému festivalu, je nejistá. Amfiteátr chátrá a jeho rekonstrukce by byla nákladná. Město proto plánuje vybudování nového kina ve volnočasovém areálu Rolava. To se ale nelíbí některým obyvatelům Karlových Varů.

Areál letního kina v Karlových Varech vypadá zanedbaně, pódium je zarostlé, sedačky se rozpadají a statika hlediště je narušená. „Odstranění havarijního stavu by stálo třináct milionů korun. Kdyby ten areál měl být provozován nějak smysluplně, tak je to někde kolem čtyřiceti padesáti milionů korun investic,“ řekl mluvčí města Karlovy Vary Jan Kopál.

Během Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary plné letní kino zdravily takové hvězdy jako třeba Richard Gere nebo John Travolta. Mimo festival je zájem diváků o promítání v letním kině ale velmi malý. Jeho provoz je tak prodělečný.

Letní kino v Karlových Varech
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Nové letní kino na Rolavě místní nechtějí

Město chce postavit nové kino na koupališti Rolava. S tím nesouhlasí místní. „Jedna petice bude o zachování stávajícího amfiteátru a druhá petice bude rozdána obyvatelům v lokalitě Čankovská a Stará Role,“ řekl předseda hnutí Srdce pro Vary Petr Ajšman. Právě lidé z těchto přilehlých sídlišť se nejvíc obávají hluku. 

„Chceme letos vyzkoušet měření hluku, zjistit, jaká je hluková zátěž, jestli jsme s ní schopní něco dělat technicky, organizačně – a věříme, že se dobereme nějakého snesitelného výsledku,“ řekl mluvčí Karlových Varů. To město vyzkouší na nejbližší hudební akci na koupališti Rolava.

Protest proti zavření letního kina v Karlových Varech (2019)
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK