Karviná má nové golfové hřiště

Karviná – Jedním z nejdelších golfových hřišť v Evropě se od tohoto týdne mohou pyšnit v Karviné. Na území poškozeném těžbou ho vybudovala společnost OKD, stálo 200 milionů korun.

Zatímco ve středních Čechách se golfisté mohou kochat výhledem na Karlštejn, při čtyřkilometrové procházce po devítijamkovém hřišti v Karviné na Lipinách je budou střežit majestátné těžní věže Dolů Karviná a Darkov. Ještě před pěti lety pokrývaly Lipiny kameny a navezená suť. Měsíční krajinu nahradila zelená tráva a písečné bankry. Na novém golfovém hřišti si bude moct zahrát téměř kdokoliv.

„Máme k dispozici dvě golfová hřiště, jedno je mistrovské hřiště pro zkušené golfisty, druhé hřiště bude plně přístupné veřejnosti,“ prozradil vedoucí golfového hřiště Pavel Malina. V kraji tak bude fungovat už osmé hřiště, region se tak pomalu začíná stávat rájem golfistů. Přitom v posledních letech mají hřiště v republice problémy – kvůli krizi klesá počet hráčů, a tak i zisky. Toho se v Karviné nebojí kvůli nízkým cenám. Navíc má areál jednu specialitu, hřiště leží na poddolovaném území.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Proměny by se časem mohla dočkat i kaliště a haldy s hlušinou za areálem hřiště. „Směrem k dolu Darkov je plocha, která bude sloužit k rozšíření hřiště o dalších devět jamek,“ informoval Radim Tabášek z OKD. Ozelenění by se v horizontu desíti let mohla dočkat měsíční krajina v Karviné-Loukách.