Hořické náměstí rekonstruovala firma propojená se zadavatelem tendru

Hořice – Rekonstrukce hořického náměstí, která skončila loni, opravovala firma Hochtief, jejíž vedení je propojeno se společností CEP, která připravovala zakázku a tendr – jednu firmu vede dcera vysokého manažera té druhé. Podezření, že byla zakázka ušita na míru, nyní prověřuje vedení Královéhradeckého kraje.

Úprava hořického náměstí na bezbariérové začala v roce 2009 výběrem firmy. Vedení Královéhradeckého kraje teď radnici podezírá, že nechala tendr zmanipulovat. Zakázku získala stavební společnost Hochtief, kde je prokuristou (vysokým představitelem s plnou mocí) a bezpečnostním ředitelem Vilém Tvrdík. Tendr přitom pro město zajistila krajská firma CEP, jehož ředitelkou je Tvrdíkova dcera Klára Dostálová. Rekonstrukce náměstí stála 161 milionu, z toho 89 milionů dala Evropská unie.

Výběrové řízení na firmu, která upraví náměstí Jiřího z Poděbrad na bezbariérové, bylo tzv. zúžené. „Město zužovalo nejprve kvalifikačními předpoklady, zúžení proběhlo tím, že firmy musely něco splnit,“ popsala princip Eva Jouklová z Regionální rady Severovýchod. Město oslovilo sedm firem, ve finále vybírala ze tří společností. Nabídka firmy Hochtief byla nejlevnější.

„Za této situace je potřeba prokazatelným způsobem doložit, že tito manažeři neměli na zadávání zakázky žádný vliv,“ řekl hejtmanský náměstek Vladimír Derner. Klára Dostálová už jakoukoli rodinnou spolupráci při výběru dodavatele odmítla. „Musím to rezolutně popřít. Je to nesmysl a spekulace. Já nemohu ovlivňovat, kam se firma Hochtief bude a nebude hlásit,“ zdůraznila ředitelka krajské firmy.

Starosta Hořic Ivan Doležal je přesvědčen, že se nakonec ukáže, že byla zakázka v pořádku. „Já bych v tom neviděl žádný problém,“ sdělil. Dodal, že si už nepamatuje, kdo tendr připravil. „Předpokládám, že jsme na to měli nějakou vybranou firmu,“ uvedl starosta Doležal. Na výběr stavební firmy si nepamatují ani úředníci hořické radnice.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)