Hledaný dezinformátor Čermák se obrátil na Nejvyšší soud

Tomáš Čermák, na kterého je vydaný mezinárodní zatykač, podal k Nejvyššímu soudu dovolání kvůli trestu, který mu byl vyměřen za výzvy k útoku na politiky. ČT to potvrdila mluvčí plzeňského krajského soudu Jana Rubášová. Čermák si má podle pravomocného verdiktu soudu odpykat 5,5 roku vězení za to, že v době koronavirové pandemie veřejně vyzýval k násilí vůči politikům.

„Dovolání podal obžalovaný,“ uvedla Rubášová. Podrobnosti o tom, jakým způsobem bylo dovolání podané, neupřesnila. Podle advokáta Norberta Naxera, který Čermáka u soudu v minulosti zastupoval, bylo dovolání podáno prostřednictvím nového advokáta Tomáše Čermáka.

Krajský soud v březnu pravomocně odsoudil Čermáka na 5,5 roku vězení za podporu terorismu kvůli tomu, že v době koronavirové pandemie veřejně vyzýval k násilí vůči politikům. Loni v únoru se v živém vysílání na sociální síti Facebook vymezoval vůči novele pandemického zákona. Diváky půlhodinového videa vyzýval k aktivnímu odporu proti přijetí novely, k převzetí moci, k vypálení Senátu i k vymanění České republiky ze struktur EU a NATO.

Za hlavní cíl násilí Čermák označil zejména senátory, poslance a členy vlády. Mimo jiné prohlásil „musíme těm dobytkům zatnout tipec“ a „vyneseme je za rypáky a naházíme je do řeky a zbavíme se jich jednou provždy“.

Pátrání po Čermákovi pokračuje

Vedle podpory a propagace terorismu byl Čermák spolu s Patrikem Tušlem odsouzen také za podněcování nenávisti k Ukrajincům a nepravomocně také za výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra.

Čermák koncem léta nenastoupil do výkonu trestu, policie po něm od té doby pátrá. Podle serveru Novinky.cz u něj doma policisté našli plán cesty do Ruska. Krajský soud na něj v září vydal mezinárodní zatykač.