Hasiči nacvičovali zásah na bečovském hradě

Bečov - Gotický hrad v Bečově na Karlovarsku v pondělí krátce před polednem zahalil hustý dým. Jednalo se naštestí jen o cvičení, které mělo prověřit možnosti případné záchrany památky při požáru a reakci lidí. Ti ale pomoc nepřivolali.

Areál bečovského hradu a zámku má hodnotu několika miliard korun. Památka ale dodnes není dostatečně zabezpečená proti požáru. Přímo k hradu se navíc hasiči s cisternou nedostanou. „Hrad má bohužel málo vody a pod malým tlakem, takže v případě požáru bude velký problém sem vůbec vodu dostat,” potvrzuje Roman Procházka, ředitel Národního památkového ústavu. Kastelán hradu Tomáš Wizovský pak dodává: „Z hlediska požáru by největší ztráta byla na bečovském hradě, který je z poloviny 14. století.”

Že se z hlásné věže hradu začne valit dým, nevěděl dopředu téměř nikdo. Památkáři si tak chtěli ověřit i reakci lidí v okolí. Požár nakonec nahlásila jen účetní hradu po osmi minutách od jeho založení. Lidé na tísňové linky nevolali vůbec. Jak uvedl mluvčí hasičů Karlovarského kraje František Petr, tento vývoj situace nečekali ani samotní hasiči. První z nich na místo dorazili šest minut po ohlášení. Na místě museli natáhnout desítky metrů hadic a čerpat vodu z řeky nebo zahradního jezírka.

„Akce proběhla zdárně a my máme už větší jistotu, že s operačními opatřeními jsme schopni zvládnout tuto nevýhodnou situaci,” komentoval zásah kastelán Wizovský. Nedostatek vody na hradě by měla do dvou let vyřešit obrovská požární nádrž, kterou chtějí památkáři nechat postavit v kopci pod zámkem. Ta zajistí včasnou a dostatečnou ochranu před případným požárem.