Hasiči dostali požár v Českém Krumlově pod kontrolu

V Českém Krumlově se propadla hořící střecha bazénu (zdroj: ČT24)

Hasičům se podařilo požár plaveckého stadionu v Českém Krumlově, s nímž bojují od rána, večer kolem 21:00 dostat pod kontrolu, oheň už se nešíří, řekla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Podle místostarosty Dalibora Uhlíře (ČK rozumem a srdcem – Nezávislí) ale způsobil takové škody, že bazén je neopravitelný a budou stavět nový. Podle odhadu z dřívější studie by výstavba mohla přijít na 400 až 450 milionů korun podle toho, jestli tam bude saunový svět, dětský svět, dodal Uhlíř. Hasiči škodu, kterou v sobotu oheň napáchal, odhadují zatím na 20 milionů korun.

Počet zasahujících hasičů se večer snížil ze zhruba stovky na přibližně 40. Celou noc budou pokračovat v rozebírání střechy. Ráno na místo přijede těžká technika, která pomůže poškozenou konstrukci rozebírat. „Ochraňujeme část střechy nad administrativou a dětským bazénem, nad šatnami a velkým bazénem stále hasíme ohniska,“ dodala Matějů.

Policie na síti X již odpoledne uvedla, že za vznikem požáru je zřejmě nešťastná manipulace s ohněm při likvidaci vosího hnízda. Případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení. Podle hasičů v budově nikdo nebyl, nikoho tak hasiči nemuseli evakuovat.

Místostarosta Uhlíř řekl, že plavecký stadion nebude možné opravit. „Hned příští týden zahájíme všechny přípravy, protože kdybychom šli minimálními termíny, tak otevření je na konci roku 2027. Už jsme o tom měli poradu se starostou a úředníky ze správy majetku a investičního oddělení,“ uvedl.

Oheň se šířil skrytě

Hasiči o požáru dostali hlášení na tísňovou linku v 08:30, kdy se linul kouř ze střechy, plameny ale vidět nebyly. Oheň se totiž nacházel v podhledech střechy, kde se skrytě postupně rozšířil po celé střeše. Tam podle Uhlíře byla původní stará izolace, vata, a údajně zhruba šedesáticentimetrová vzduchová bublina. Hasiči postupně přivolávali další a další jednotky, až tam zasahovalo 22 jednotek, a vyhlásili třetí požární poplach ze čtyř. Vyžádali si také dron, s jehož pomocí hledali skrytá ohniska.

Oheň prohořel střechou dovnitř, zasáhl interiér bazénu, tedy i prostor pro plavání, nosné konstrukce. Hasiči museli rozbít skleněnou stěnu z oken, kus střechy se propadl do bazénu, řekl Uhlíř.

Pro město a jeho okolí je to jediný krytý bazén. Nejbližší je ve Větřní ve vzdálenosti jedenáct kilometrů. Do dalších měst, jako jsou České Budějovice, Frymburk nebo Lipno nad Vltavou, musí lidé urazit vzdálenost blížící se k 30 kilometrům. Plavecký bazén v Českém Krumlově byl nejnavštěvovanějším zařízením ve městě, ročně tam přišlo 75 tisíc lidí. Město do něj za poslední roky investovalo v řádu nižší miliony korun, letos například za půl milionu korun vyměnilo halogenové osvětlení za úspornější LED technologii, která umožňovala zvyšovat nebo snižovat intenzitu osvětlení.