Exprimátor Korytář musí Liberci vynahradit pokutu, kterou dostal za jeho éry

Bývalý primátor Liberce Jan Korytář (Změna) musí městu zaplatit 130 tisíc korun. Nařídil mu to soud, podle kterého jde o náhradu pokuty, kterou město za Korytářovy éry dostalo. Verdikt není pravomocný, primátor se odvolá.

Jan Korytář nebyl libereckým primátorem příliš dlouho, koalice, kterou vedl po volbách v roce 2010, se rozpadla zhruba po čtyřech měsících a Korytářova Změna pro Liberec pak skončila v opozici. Podle nepravomocného rozsudku přesto stihl způsobit městu 130tisícovou škodu, když zrušil smlouvu na opravu Soukenného náměstí. Za to však město dostalo pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, na který se obrátila stavební firma Syner.

Korytář na vyhlášení rozsudku nebyl. Odvolá se však. „Pokud by to takto mělo skončit, byl by to špatný vzkaz politikům, toto nahrává víceméně jen alibismu,“ uvedl. Soud navíc konstatoval, že Jana Korytáře nepovažuje za jediného viníka. „Odpovědnost tady nese celá rada,“ míní předseda senátu Vladimír Maxa. Podle něj ale bylo jen na rozhodnutí města, po kom škodu vymáhá. Exprimátor by ale potom mohl o poměrnou částku zase žalovat další členy své někdejší rady. „Pan Korytář nezodpovídá za to jako primátor, ale jako člen rady,“ podotkl soudce.

Tehdejší primátor – který je v současnosti opět členem vedení města jako náměstek – při zrušení smlouvy argumentoval mimo jiné tím, že zadlužený Liberec neměl na bezmála osmnáctimilionovou investici peníze a že nebyla rekonstrukce náměstí bezprostředně nutná.

Rekonstrukce Soukenného náměstí, kterou město přes pokus o vypovězení smlouvy nakonec muselo realizovat, nakonec vedla jen k dalším sporům. Záhy po dokončení se začala hýbat dlažba a město s dodavatelem se rok a půl přelo, kdo za to může. Podle odborného posudku byl příčinou špatně zvolený materiál. Firma sice odkazovala na projekt, ale náměstí nakonec na své náklady předláždila.