Rekonstrukce náměstí se nepovedla, Liberec si ji zopakuje

Liberec – Soukenné náměstí v centru Liberce čeká po dvou letech další rekonstrukce. Stavební firma opraví svoji práci, za kterou dostala 17 milionů korun, a náměstí předláždí. Původní dlažba se totiž záhy začala hýbat. Podle odborného posudku je příčinou špatně zvolený materiál, firma tak náměstí předláždí na své náklady.

Soukenné náměstí je třeba předláždit (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce Soukenného náměstí byla již dříve charakterizována jako předražená a kontroverzní, nakonec k nim přibyl i přívlastek nekvalitní. Po roce a půl sporů, kdo je za to odpovědný, začne nyní další rekonstrukce již rekonstruovaného náměstí. Odborný posudek určil, že příčinou je nevhodně zvolený materiál a stavební firma nakonec opravu provede na své náklady. Přesto ale trvá na tom, že svůj díl viny nese i město. „Problém se ukázal být v projektu, který ale dodal investor stavby, tedy město. (…) Skutečné zatížení ploch provozem je vyšší, než se předpokládalo,“ sdělil mluvčí společnosti Syner Ondřej Paclt.

Z vyhlídky na nové rozkopání dolní části centra však nejsou nadšeni ani Liberečané, ani představitelé jejich radnice. „Nelíbí se mi to, budeme to muset zase obcházet. Kvalita stavebních prací je zoufalá,“ zdůraznila obyvatelka Liberce. Ekonomický náměstek primátora Jan Korytář (Změna) přitom míní, že „kdyby tady byla dobrá vůle na straně dodavatele, tak se záležitost mohla vyřešit už před dvěma lety“.

Dlažba ale není jediným kostlivcem, který je k vidění ve skříni s názvem Soukenné náměstí. Tím dalším jsou lavičky, na kterých již je také zřetelný zub času. „Jsou ve stavu téměř dezolátním. Musíme si dát karty na stůl a komunikovat s nimi, co ještě je jejich chyba, co není jejich chyba, co byl jejich projekt, co nebyl jejich projekt,“ shrnul další plány města primátorský náměstek Tomáš Kysela (ANO).

Rekonstrukce Soukenného náměstí stála více než 17 milionů korun, část peněz dal městu investor sousedního obchodního centra. Projekt na revitalizaci náměstí připravilo vedení města v čele s ODS, které vládlo do roku 2010. Soutěž vyhrál Syner s nejnižší nabídkovou cenou a zakázku těsně před komunálními volbami získal. Povolební vedení radnice v čele s Janem Korytářem poté zakázku zrušilo pro nedostatek peněz. Syner se ale obrátil na antimonopolní úřad, který nejenže rozhodl, že kvůli nedostatku financí nelze zakázku zrušit, ale navíc udělil městu pokutu 100 tisíc korun a dalších 30 tisíc korun za náklady řízení. Zakázku muselo město realizovat. Dohodlo se ale na odkladu na letošní rok.

Vzhledem k problémům, které se po dokončení prací objevily, chce radnice do budoucna zpřísnit stavební dozor. Na mnoho chyb se prý dalo přijít už v průběhu prací.