Abstinenční kavárna už pomohla desítkám lidí překonat závislost

Abstinenční kavárna vrací lidi do života (zdroj: ČT24)

Už několik let mohou Olomoučané chodit do „abstinenční“ kavárny. Podnik Naše Café vznikl v centru města jako sociální firma olomouckého P-centra a práci v něm vedle běžných zaměstnanců nacházejí i klienti po léčbě drogové závislosti.

Kavárna dává absolventům léčby závislosti příležitost vrátit se zpátky do normálního života. Například slečně, která dříve bojovala s drogami a kvůli obavám z reakce okolí teď nechce zveřejnit své jméno.

Do Olomouce se dostala na doléčení v P-centru a už tam zůstala. „O kávě jsem nevěděla vůbec nic, když jsem sem přišla. Takže jsem se musela učit všechno úplně od začátku,“ svěřila se.

Kavárnu pro klienty po odvykací léčbě otevřelo olomoucké P-centrum. Nahradila truhlářskou dílnu, která se na trhu neudržela. „Podstatou sociálního podniku je to, že zhruba třicet procent jsou bývalí klienti. Ostatní jsou běžní pracovníci, kteří už mají nějaké zkušenosti z kavárenského prostředí,“ uvedla ředitelka olomouckého P-centra Dagmar Krutilová.

Do práce mohou přijít později

Ke svým bývalým klientům jsou za kávovarem alespoň ze začátku shovívavější. „Pokud přijdou pozdě, tak to není důvodem k tomu, abychom dávali například nějaké finanční postihy,“ podotkl manažer kavárny Petr Šeda.

Kavárna je pro ně zdrojem legálního příjmu i možností navázat nové vztahy a získat pracovní návyky. „Pomáháme lidem vrátit se do běžného života. Za tu dobu, co máme otevřeno, jsme pomohli zhruba třiceti osobám,“ dodal.

Za pět let fungování v centru Olomouce uvařili už kolem 130 tisíc káv. Jen u nich ale nezůstalo. Takzvanou dortovnu, v níž připravují vlastní dezerty, v létě přesunuli přímo do prostor kavárny.