SOUHRN: Zásadní události čtvrtka 17. října

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy čtvrtka 17. října 2024.

Izraelský ministr zahraničí potvrdil smrt vůdce Hamásu Sinvára

Izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac podle agentur Reuters a AFP ve čtvrtek pozdě odpoledne uvedl, že šéf Hamásu Jahjá Sinvár je po smrti. Ve stejném duchu se vyjádřila také armáda židovského státu a tajná služba Šin Bet. Úmrtí prověřovaly izraelské bezpečnostní složky, které analyzovaly i zuby a DNA mrtvého. O poznatcích naznačujících smrt lídra teroristického hnutí už dříve hovořily i zdroje Reuters přímo z Hamásu. Podle armády byl Sinvár ve skupině tří členů Hamásu, které vojáci nedávno zabili v Pásmu Gazy.


Většina summitu EU podle Zelenského podpořila ukrajinský plán vítězství

Většina předsedů vlád zemí Evropské unie na summitu podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského podpořila takzvaný plán vítězství pro Ukrajinu. K plánu se vyjádřilo osmnáct členů Evropské rady a většina z řečníků dala najevo plnou podporu, řekl prezident v Bruselu. Prezidenti a premiéři zemí EU jednají také o migraci či situaci na Blízkém východě.


KLDR zničila silniční a železniční spojení s Jižní Koreou

Severní Korea zcela přerušila silniční a železniční spojení s Jižní Koreou, velké části tratí a silnic ze sousední země byly v úterý vyhozeny do povětří. Severokorejská státní média uvedla, že jde o legitimní krok, který byl podniknut proti nepřátelskému státu, jak ho definuje ústava.


Izrael udeřil na město Džabalíja, údajně cílil na setkání teroristů

Izraelská armáda provedla úder na město Džabalíja v severní Gaze, informovala agentura Reuters. Podle Izraelců byl cílem útoku areál bývalé školy. Uvedli, že se tam ukrývaly desítky teroristů z palestinského hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu. Naopak podle tamního ministerstva zdravotnictví ovládaného Hamásem škola sloužila jako útočiště pro uprchlíky a při úderu na ni zemřelo nejméně devatenáct lidí. Tamní úřady také tvrdí, že jedenáct lidí v důsledku izraelského úderu zemřelo ve městě Gaza.


Z dozorčí rady pražského dopravního podniku odstoupil obviněný Jan Marek

Z dozorčí rady Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) odstoupil Jan Marek, obviněný v úplatkářské kauze veřejných zakázek této městské společnosti, uvedl náměstek primátora a předseda dozorčí rady Zdeněk Hřib (Piráti). Marek v radě zastupoval TOP 09, podle webu dopravního podniku byl jejím místopředsedou. Trestně stíhaný Marek už dříve rezignoval na funkci místopředsedy představenstva Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) a odešel z majetkové komise města Plzně.


Kosmický atlas Euclid je tu. Astronomové ukázali první část mapy

Dva tisíce vědců, 300 ústavů, patnáct evropských zemí a k tomu USA, Kanada a Japonsko. To je ve zkratce mise Euclid, jejímž cílem není nic menšího než vytvořit atlas vesmíru. Prvních „pár stránek“ v tomto týdnu zveřejnili vědci z Evropské kosmické agentury (ESA).