Vídeňská Albertina vystavuje sto čtyřicet van Goghových děl

Vídeň - V pátek byla ve vídeňské Albertině zahájena exkluzivní výstava 140 obrazů a kreseb Vincenta van Gogha, která by svezena ze šestnácti zemí světa a šedesáti galerií. Naposledy bylo tolik van Goghových děl pohromadě před osmnácti lety v Nizozemsku u příležitosti stého výročí jeho smrti. Kvůli velkému zájmu o expozici musela vídeňská galerie prodloužit otevírací dobu.

Van Goghova retrospektiva je nejdražší výstavou v historii Albertiny. Díla jsou pojištěna na tři miliony euro. Galerie očekává i rekordní zájem o unikátní výstavu, mělo by přijít až půl milionu návštěvníků.

Díla byla svezena ze San Francisca, Los Angeles, Honolulu, Dallasu, Kansas City, Madridu, Říma, Osla, Moskvy, Londýna a samozřejmě Amsterdamu.

Van Goghův život v obrazech

Expozice je časově řazena a mapuje van Goghovy první portréty a krajiny, léta strávená v Paříži, venkovské scenerie z francouzského Árl, zákoutí psychiatrické léčebny, kde mu lékaři vzali barvy kvůli podezření, že se jimi chce otrávit. A také velká plátna z posledních dnů před jeho sebevraždou, kterou v sedmatřiceti letech ukončil svůj život.

Výstava nese podtitul Kreslené obrazy. "Náš pohled na van Gogha je unikátní v tom, že ho ukazujeme jako kreslíře - umělce, který zůstal principům kreslení věrný i v malbě," vysvětluje koncept výstavy ředitel Albertiny Klaus Albrecht Schröder.

Van Goghovo dílo

Nejznámějšímu nizozemskému malíři se během deseti let podařilo vytvořit 900 maleb a 1100 kreseb. Během svého života prodal jen jediný obraz. Jeho dílo získalo význam už po uspořádání pařížské výstavy v roce 1901, jedenáct let po jeho smrti.

Stylem se nejvíce přibližuje fauvismu, expresionismu i abstrakci a významně ovlivnil výtvarné umění první poloviny 20. století.