Vary, den osmý: Na čekané

Karlovy Vary - Festival už má ke konci blíž než k začátku. Herec Josef Somr ale na slavnostní udělování cen čekat nemusel, ocenění za přínos českému filmu převzal už dnes. Počká si ovšem Susan Sarandonová, i když na rozdíl od tvůrců soutěžních snímků ví, co ji čeká. A čeho se dočká česká kinematografie? I o tom se na festivalu dnes mluvilo.

Americká herečka Susan Sarandonová zamířila po červeném koberci do Velkého sálu hotelu Thermal, kde uvedla komedii Jeff, který žije s mámou. Předtím ale ještě při tiskové konferenci trpělivě a se vtipem odpovídala na otázky novinářů ke své herecké minulosti, současnosti i budoucnosti. Na červený koberec si šlápla také mladičká herečka Kara Haywardová, která letos debutovala v oceňovaném snímku Moonrise Kingdom. Uvést ho přijela do Varů osobně.

Rozhovor se Susan Sarandonovou (zdroj: ČT24)
Kara Haywardová na 47. MFF Karlovy Vary, kde předsatavila snímek Až vyjde měsíc (Moonrise Kingdom)
Zdroj: ČT24/Film Servis Karlovy Vary

Osobní účastí poctil světovou premiéru svého filmu i španělský režisér Luis Miňarro, který natočil portrét historicky nejstaršího aktivního filmaře Manoela de Oliveiry - 101: Manoel de Oliveira očima Luise Minarra.

Z filmu 101: Manoel de Oliveira očima Luise Miñarra
Zdroj: ČT24/Film Servis Festival Karlovy Vary

Ve Varech se dnes promítal také Žert režiséra Jaromila Jireše z roku 1968. Jeho uvedení bylo poctou herci Josefu Somrovi, který před projekcí převzal z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu za přínos českému filmu.

47. MFF Karlovy Vary: Josef Somr s Cenou prezidenta festivalu za přínos českému filmu
Zdroj: ČT24/Film Servis Festival Karlovy Vary

Dvě setkání prozradila něco právě z budoucnosti tuzemské kinematografie. Režisér David Ondříček představil svůj nový film Ve stínu, detektivku, která se odehrává v 50. letech minulého století. Premiéru, jež byla původně ohlášena na únor, bude mít snímek v září. Budoucnosti českého filmu se týkala také rámcová dohoda, kterou o jeho podpoře dnes sepsali zástupci České televize s energetickou společností RWE, barrandovským studiem a jejich filmovou nadací.

Tradiční doprovodnou akcí festivalu je projekt Nadace ČEZ Rozjeďte to pro dobrou věc, při níž mohou lidé na rotopedu „vyšlapat“ peníze pro potřebné. V minulých letech bylo šlapání rozložené do celé doby festivalu, letos ho pořadatelé připravili na jeden den. Výtěžek ve výši téměř půl milionu korun letos poputuje do Centra Paraple a Nadace Jedličkova ústavu. Ta navíc získala dalších 100 tisíc z prodeje unikátní lahve šampaňského.

Kamery České televize na festivalu nechybí a bedlivě sledují filmové dění. Sledují ale nejen to, co se děje před a na filmovém plátně, ale i co se děje za ním. Více v reportáži Petra Viziny:

Reportáž Petra Viziny o nejstarším promítači na festivalu (zdroj: ČT24)

Zárukou zajímavého pohledu na festivalové dění jsou i Festivalové vteřiny, které odměřuje Marek Eben:

Festivalové vteřiny 2012 (zdroj: ČT24)