Skupina TRES+ donesla do Dolu Michal kousky města

Výstava TRES+ v Dole Michal (zdroj: ČT24)

Ostravská výtvarná skupina TRES+ vystavuje v Dole Michal. V industriálních prostorech vybudovala město přenesené na stylizované fotografie a také galerii s malbami.

Skupina TRES+ vznikla před čtyřmi lety. Její členy spojuje Ostravská univerzita – buď ji vystudovali, anebo zde učí. „Zpočátku to byl spíš hospodský počin, ale v roce 2013 jsme měli první společnou výstavu a od té doby vystavujeme společně,“ upřesnil výtvarník Zdenek Pala. 

Věnuje se malbě, pro niž si vybírá výrazné figury a barvy i kontrastní témata. Další člen uskupení Tomáš Koudela se soustředí na město, ulice či domy mění pomocí šedivého filtru. Daniela Rywiková svými snímky zachycuje industriál. „Zajímá mě mikrostruktura, proniknutí do podstaty základních forem,“ uvedla. Detail přitahuje i Vladimíra Horáka – například na plakátových plochách, které zvětšuje do formátu fotografického obrazu.   

Skupina TRES + vznikla i proto, aby se sami její členové podíleli na organizaci a zajištění výstav. Další ale zatím nechystají. Daniela Rywiková dokončuje publikaci o zobrazování smrti ve středověku a Zdenek Pala připravuje pro studenty Ostravské univerzity další cestu do Itálie. V Dole Michal je jejich tvorba k vidění do konce srpna.