Proklínání železa zaznělo v MeetFactory

Praha - Výjimečný koncert uspořádalo 6. listopadu Mezinárodní centrum současného umění MeetFactory. Vůbec prvně zněla v původně industriálních prostorách díla klasické a soudobé vážné hudby. Diváci vyslechli Vivaldiho skladby v kombinaci s moderní hudbou estonských skladatelů Arvo Pärta a Veljo Tormise.

„Koncertem Music Visions se uskutečnilo spojení zdánlivě vzdálených hudebních a výtvarných projevů, které se svou podstatou potkávají,“ říká Adam Viktora, dirigent renomovaného souboru Ensemble Inégal.

Také rocker David Koller na koncertě spolupracoval, zahrál na šamanský buben v Tormisově Proklínání železa. Tato skladba byla napsaná roku 1972, proklínající železo v ní symbolizuje strůjce všech válek. Sovětská vláda tehdy skladbu zakázala. 

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Ve skladbě Fratres Avro Pärta na housle zahrál koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček a zazpívali sopranistka Gabriela Eibenová a estonský tenorista Mati Turi. Autorem scény a vizuálních efektů byl David Černý. 

„Koncert, počiny MeetFactory vůbec, jsou pro lidi, kteří se dívají na život volněji a kladou větší požadavky na své zábavy. Dáváme možnost nahlédnout do neopakovatelného tajemství kontrastu - spojení hvězd s povznášející hudbou v prostorách bývalé sklárny“, dodává ředitelka MeetFactory Pavlína Bartoňová.