Představením The Roots zvedá La Putyka Berlín ze židlí

La Putyka slaví úspěch v Berlíně (zdroj: ČT24)

Cirk La Putyka vyvětral své akrobaty v Berlíně. V tamním divadle Chamäleon čeští akrobaté poprvé představili hru The Roots (Kořeny). Mix akrobacie, loutkoherectví a tance je druhou částí plánované trilogie. Na jevišti nejznámějšího varieté v německé metropoli mají umělci vyhrazený půlrok.

Soubor diváky přenesl do doby začátků cirkusu, kdy publikum drželo v sedadlech minimum efektů a maximum dovedností artistů. Vystupující mají přinejmenším čtyři scény, během nichž vstupují přímo mezi návštěvníky - tedy tak, jak to dřív bývalo obvyklé.

Každý den jedno představení

Varieté Chamäleon má své kořeny hluboko v začátku 20. století a přesně i v této době The Roots začíná. „Nebyla to žádná práce na zakázku. Jen se to tak vyvinulo a pasuje to skvěle dohromady,“ upozornila umělecká ředitelka berlínské scény.

Dostat se na její pódium přitom není jednoduché. Funguje totiž na principu jednoho představení během půl roku. „To znamená, že je obrovské množství lidí, kteří by u nás chtěli hrát. Každá spolupráce tak musí být něco speciálního a jiného, než tu bylo předtím,“ dodala. Tím představení českých akrobatů zřejmě je: vyprodáno bylo ještě před premiérou, když soubor ladil výslednou podobu show a po zhlédnutí The Roots publikum tleskalo vestoje. „To se v Německu nestává, že by se hned všichni postavili,“ tvrdí ředitelka divadla.

La Putyka zažívá tlak  nejen na úspěch, ale i na výdrž. Během půlroční berlínské mise odehraje přes 180 představení, což znamená každý den jedno.