Politická karikatura je těžké řemeslo

Praha - V souvislosti se zahájením putovní výstavy politických karikatur v Hraci Králové přijel poprvé do Česka významný americký karikaturista Daryl Cagle. Autor kreslených politických komentářů a šéf syndikátu zásobujícího polovinu amerického tisku kresleným humorem. Kromě něho svá díla vystavují Pavel Reisenauer, Martin Šútovec (Slovensko), Andrej Mleczki (Polsko) a Csaba Varga (Maďarsko). Výstava v Hradci Králové potrvá do 31. března.

K výběru svých témat Daryl Cagle říká: "Zdá se, že lidi jsou naštvanější než kdy předtím. Je pro ně snadnější dát svůj hněv najevo. V Americe je to prapor jižanské konfederace, kontrola zbraní, potraty a téma náboženství. 

Od poloviny 90. let se živí denními komentáři k politice a tvrdí, že současný prezident Obama není pro karikaturisty ideální terč. "George Bush byl výtečný. Věděli jste, že je naštvaný a že plácne nějakou pitomost. Na Obamovi se mi spousta věcí nelíbí, ale mluví inteligentně a není rozhněvaný. 

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Čtenářům nebo voličům může být z mizerných politiků do pláče, ale karikaturista nad nimi jásá: „Romney je taky pěkně dřevěný. Ale nakreslil jsem ho jednou ve spodním prádle, jaké nosí mormoni. Dostal jsem pak spoustu naštvaných emailů. On sám o tom totiž odmítá mluvit. Politik, který se o něčem nechce bavit, je pro mě zvlášť zajímavý. Bohužel vtipy, které mají čtenáři nejraději, jsou o celebritách,“ postěžoval si Cagle. Nejsledovanějším tématem na kreslířově internetové stránce totiž bylo odhalené ňadro zpěvačky Jacksonové při finále Superbowlu před osmi lety. Přilákalo šedesát milionů kliknutí.

  • Karikatura Daryla Cagla zdroj: ČT24
  • Karikatura Daryla Cagla zdroj: ČT24

Daryl Cagle je americký renomovaný redakční karikaturista. Jeho díla se objevují v téměř 850 světových médiích. Provozuje webovou stránku CagleCartoons.com, která do novin distribuuje práce desítek karikaturistů. Daryl je zároveň karikaturistou portálu msnbc.com - jednoho z nejrespektovanějších zpravodajských portálů v USA. Darylova redakční karikaturistická webová stránka je velmi populární také na školách.

  • Karikatura Daryla Cagla zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3488/348773.jpg
  • Karikatura Daryla Cagla zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3488/348772.jpg
  • Karikatura Daryla Cagla zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3488/348771.jpg
  • Karikatura Daryla Cagla zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3488/348774.jpg

V žurnalistice je politická karikatura výbušnou bombou, tvrdým pravým hákem. Zatímco novinařina je v angloamerické části světa založena na objektivitě a faktech, politická karikatura je subjektivní, obětuje nestrannost a nevyhýbá se ostrému humoru. Karikaturisté jsou vizuální dělostřelci za demarkační čárou, jejich palba testuje, jak silný plášť ochrany svobody projevu je.

/Zdroj: Nesnesitelná lehkost karikatury (Eliška Holubová)/