„Poctivě tu šlapu dobrejch dvacet let.“ Třeštíková zdokumentovala příběh prostitutky Anny

Trailer k dokumentu Anny (zdroj: Bontonfilm)

Režisérka Helena Třeštíková připravuje k uvedení do kin další časosběrný dokument. Šestnáct let sledovala prostitutku Anny. Na toaletářce, která se k prostituci dostala, aby přilepšila svým vnoučatům, dokumentaristka oceňuje, že nikdy nefňuká. Příběh, jenž se jmenuje stejně jako protagonistka – Anny – přibližuje nyní trailer.

„Do Perlovky na kšefty jsem se dostala čirou náhodou. S manželem jsem se rozcházela a zašla jsem si na kafe. Tam jsem se seznámila s jednou paní, daly jsme si panáka, a tak mi řekla, že si chodí přivydělávat. Říká: ‚No a nechtěla bys tady zůstat se mnou?‘ Tak jsem tam začala chodit. Bylo mi necelejch 46,“ vysvětluje Anny v dokumentu, co ji k prostituci přivedlo.

Třeštíková: Anny nefňuká

Dokumentární kamera ji doprovází od konce devadesátých let v kulisách nočních pražských ulic a veřejných záchodků. Přestože jde o prostředí neútěšné, Anny prý nikdy neztrácí důstojnost, humor nebo víru ve štěstí. 

„Anny nikdy nic nevzdává. Vždycky se dokáže o sebe postarat, najít si práci. Ví, že je v nejnižší vrstvě společnosti, ale nefňuká. Pracuje na záchodcích, a aby mohla vnoučatům přilepšit na Vánoce, tak si šlápne. Je to absolutní realistka. Ale ta touha najít cestu a dostat se z problému, nepropadnout depresi? Toho si velmi cením,“ říká o hrdince svého dokumentu Helena Třeštíková.

Cabiriiny noci po česku

S Anny se jako filmařka potkala v polovině devadesátých let, tehdy natáčela o pražských prostitutkách dokument Rozkoš bez rizika. Anny se zapojuje do programů tohoto spolku, jehož snahou je pomáhat sexuálním pracovnicím a pracovníkům. S dalšími lidmi ze společenského okraje hraje například divadlo. „Poctivě tu šlapu dobrejch dvacet let a čím dál míň to hodí,“ zpívá v jednom z představení, které zachytil trailer.

Propojení s uměním zapracovala Třeštíková i do svého dokumentu. Slyšet je v něm hudba z Verdiho opery La traviata, která pojednává o pařížské kurtizáně. Dokumentaristka navíc upozorňuje na podobnost Anny s italskou herečkou Giuliettou Masina. „Ve Felliniho filmu Cabiriiny noci ztvárnila prostitutku a mně tak přišlo, že tu máme jisté Cabiriiny noci počesku,“ vysvětluje.

Katka, Marcela, Ester…

Anny rozšiřuje řadu životem často zkoušených osob, jejichž příběh Třeštíková shrnula celovečerním dokumentem. Diváky tímto způsobem seznámila s recidivistou Reném, narkomankou Katkou nebo stále opouštěnou Marcelou a manželským párem Strnadových, které sledovala původně pro cyklus Manželské etudy.

Naposledy letos v lednu Česká televize odvysílala sólové portréty Ester a Karolíny, jejichž příběh Třeštíková mapovala od studií na zdravotní škole v přelomovém roce 1989. Oba dokumenty lze zhlédnout v iVysílání

Dokument Anny byl ve světové premiéře uveden na festivalu dokumentárních filmů IFDA v Amsterdamu, s promítáním v českých kinech se počítá ještě letos. Snímek vznikl v koprodukci České televize.