Korn natočili Requiem, ale s optimismem

Kapela Korn vydala Requiem (zdroj: ČT24)

Americká metalová kapela Korn vydala novou desku. V pořadí čtrnácté studiové album Requiem nahráli v „rodném“ městě Bakersfield a kompletně na analogové pásky. Inspirovali se taneční hudbou i country.

Dosud kapela Korn na svých albech objevovala všechna zákoutí lidského utrpení. Novinka Requiem přináší fanouškům i nezvyklou porci optimismu. „Smrt a znovuzrození. Jedna část mého života skončila. Zemřela a já začal novou kapitolu. To album je toho oslavou. Lidi v něm hledají různé významy. Jeden z nich je i to, že se mi sakra líbí slovo ,requiem‘. Je to prostě pecka,“ vysvětloval zpěvák Jonathan Davis pro časopis Rock Sound.

Naléhavý projev frontmana Davise a specifické dunění kytar odlišovalo Korn od mnoha kapel v žánru. Nu-metaloví veteráni vyzkoušeli coververze, spojení s elektronikou a hip hopem, zpěvák sólově i country – a všechno zahrnuli do novinky. Při skládání se inspirovali i hudbou třicátých a čtyřicátých let.

Letos si kapela připomíná dvě desetiletí od desky Untouchables oceněné Grammy. Davis s nadsázkou říká, že tehdy se stal opravdovým zpěvákem. „Byl jsem ve studiu, začal zpívat a producent mě zastavil a řekl, ať jdu domů, že můj hlas prostě nezní dobře. A to se dělo několikrát týdně. Ta deska nám trvala dva roky, stála nás astronomické peníze,“ zavzpomínal.

V poslední době měli Korn díky lockdownům čas potřebný na experimentování. Uvedli i svůj streamovaný koncert bez diváků, po vzoru slavné show Pink Floyd. Aktuální tour ale už hrají před publikem. Českým fanouškům Requiem dovezou na konci května.