Jiří Surůvka se v Kutné Hoře vysmívá Strůjcům války

Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře připravila retrospektivní výstavu Jiřího Surůvky. Svéráz ostravské vizuální scény a kabaretní performer vystavuje Strůjce války. Ve své multimediální tvorbě cílí na pokrytecký konzumerismus, politickou propagandu a válečnou mašinérii.

Surůvkova retrospektiva v GASK odkazuje na umělcův celoživotní protiválečný aktivismus. Zdůrazňuje banalitu konfliktů od válečné mašinerie armád po podoby mezilidské komunikace na sociálních sítích.

„Vidím, že třeba na Facebooku probíhá občanská válka mezi občany s jinými názory. Oni se nesnaží toho druhého přesvědčit, ale oni spolu bojují. Jen po sobě obrazně střílí těžkým kalibrem,“ uvedl.

Název výstavního konceptu Strůjci války odkazuje k sérii digitálních koláží, které vytvářel od poloviny devadesátých let až do roku 2020. Surůvka ve své tvorbě reflektuje lidskou malost a povrchnost. Vysmívá se tragikomičnosti české povahy a absenci hrdinství.

„Udělal jsem objekt Český kluzák. Letadlo, které nemůže vzlétnout, protože má těžké konce křídel. A tím závažím jsou české státní znaky,“ připomněl jeden z příkladů.

Jiří Surůvka vystavuje v GASK (zdroj: ČT24)

„Jiří Surůvka se snaží reflektovat společensko-politické dění,“ uvedla kurátorka Veronika Marešová. Přestože jsou mnohé z prací staršího data, nabývají podle galerie v souvislosti s aktuálním děním nejen na Ukrajině na naléhavé aktuálnosti.

Výstava představuje Surůvkovu mnohovrstevnatou tvorbu, sám autor má slabost pro performance, ty byly i součástí vernisáže. GASK zároveň se Strůjci války zahajovala i výstavu abstraktní malířky Kateřiny Štenclové. Tvorba obou autorů je k vidění až do poloviny září.