Dirigent Hrůša a sopranistka Beňačková získají Ceny Antonína Dvořáka

Ceny za rok 2019 a 2020 budou umělcům předány na koncertě Jarní hvězdy České filharmonie III ve středu večer. Oceněná sopranistka Gabriela Beňačková má za sebou působení v největších světových operních domech, dirigent Jakub Hrůša se ujal nahrávky Sukových symfonických děl a loni byl nominovaný na Grammy. Koncert bude ve středu od 20:15 hodin živě přenášet program ČT art.

„Cena Antonína Dvořáka, která existuje od roku 2009, je určena osobnostem, které intenzivně propagují českou hudbu doma i v zahraničí, a to se myslím obou laureátů týká bez jakékoliv pochybnosti,“ sdělil ve Studiu 6 předseda Rady akademiků z Akademie klasické hudby Jan Simon.

Beňačková je laureátkou za rok 2019, Hrůša byl Radou akademiků Akademie klasické hudby oceněn v roce 2020. Tradiční slavnostní ceremoniál a galakoncert se však kvůli omezením spojeným s pandemií nemohl ani v jednom případě uskutečnit.

Beňačkové se podle něj Akademie rozhodla udělit ceny za její působení v předních světových operních domech včetně Vídeňské státní opery, londýnské Covent Garden nebo Metropolitní opery v New Yorku. „Ztvárnila hlavní postavy oper českých autorů, zejména nesmrtelnou Rusalku nebo Káťu Kabanovou,“ dodává Simon.

Operní pěvkyně Gabriela Beňačková
Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

V Rudolfinu se poprvé představí Lisa Batiashviliová

Hrůša se věnuje jak symfonickému repertoáru, tak opeře. Je šéfdirigentem Bamberských symfoniků a také hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie. Loni byl nominovaný na Grammy. „Dává do dramaturgie díla i méně hraných českých autorů,“ říká Simon. Podle něj se také ujmul kompletní nahrávky symfonických děl Josefa Suka.

Přenos koncertu i předávání začne ve 20:15 na ČT Art. Rudolfinum při něm zažije i velký debut. Poprvé se s Českou filharmonií představí jedna z nejvyhledávanějších hudebních umělkyň současnosti, gruzínsko-německá houslistka Lisa Batiashviliová. Po boku Hrůši předvede třetí houslový koncert Camilla Saint-Saënse.