I česká jména mají na Grammy váhu. Nominace získali Ondřej Pivec a Jakub Hrůša

Nejvíce šancí na zisk cen Grammy za rok 2020 má zpěvačka Beyoncé, s prázdnou by ale nemuseli odejít ani čeští hudebníci. Hráč na hammondky Ondřej Pivec může prestižní ocenění získat dokonce ve dvou kategoriích: za nejlepší R&B album a R&B performance. První nahrál s Gregorym Porterem, druhou s uskupením The Baylor Project. A za nejlepší sólo v klasické hudbě je nominována nahrávka Bohemian Tales, která je úspěchem dirigenta Jakuba Hrůši.

Do nominací na nejlepší R&B album se jméno Ondřeje Pivce dostalo díky albu All Rise, za nímž stojí Gregory Porter. Se zpěvákem a skladatelem, který propadl jazzu, soulou, funku i R&B, spolupracuje Pivec od roku 2013. V doprovodné kapele hraje na Hammondovy varhany.

To jsem (ne)čekal

„S Gregorym (Porterem) jsme to trochu čekali, neboť získá nominaci od jisté doby téměř pokaždé, když něco vydá,“ přiznává. Právě spolu s Porterovou kapelou už Pivec, který žije v New Yorku, jeden gramofonek získal, a to před třemi lety za desku Take me to the Alley.

Velmi ho ale prý překvapila nominace na nejlepší tradiční R&B performance za singl jazzového dua The Baylor Projekt, kde se podílel na produkci a klávesových aranžích. „Písnička Sit On Down vlastně vznikla jen tak z nudy jako fórek na Instagram! Oni se natočili, jak ve studiu blbnou, já to slyšel ráno cestou do koupelny a hned mě k tomu napadla ta výsledná aranž,“ upřesnil.

Bohemian Tales přinesly nominaci Jakubu Hrůšovi

České jméno se objevilo také v kategorii „nejlepší sólo v klasické hudbě“, kde je nominována nahrávka Bohemian Tales. Album houslových skladeb Antonína Dvořáka, Josefa Suka a Leoše Janáčka nahrál houslista Augustin Hadelich, Ital s německými kořeny a bydlištěm v New Yorku. Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu řídil český dirigent Jakub Hrůša.

„Naplňuje mě v poslední době trvale radostí a hrdostí, jakých prvotřídních a celosvětových úspěchů se dostává nádherné české hudbě. Dosahuje u lidí rozechvění, posluchači mají husí kůži, jsou dojatí a naplnění ryzím citem a obdivem. A když tyto pocity mají i odborníci, je to ještě o to pozoruhodnější,“ uvedl k nominaci Hrůša.

Vítězové budou známi 31. ledna příštího roku. O nominacích a udílení cen rozhoduje na třináct tisíc členů americké hudební akademie.

Letošní Nominace vede zpěvačka Beyoncé, která si může zlatých gramofonků odnést devět, včetně cen v nejsledovanějších kategoriích, jako jsou nahrávka a píseň roku. Po šesti nominacích pak získaly zpěvačky Taylor Swiftová a Dua Lipa a rapper Roddy Ricch.

  • Českých umělců, kteří Grammy získali, je jen několik. Například v roce 1982 udělila akademie cenu za nejlepší operní nahrávku záznamu Janáčkovy opery Z mrtvého domu se sólisty Ivem Žídkem, Jiřím Zahradníčkem a Václavem Zítkem, kterou dirigoval Charles Mackerras.
  • V roce 1986 dva gramofonky získal český rodák Jan Hammer, a to za nejlepší instrumentální skladbu a popový instrumentální výkon. V obou případech byla oceněna jeho hudba pro seriál Miami Vice.
  • Nominaci na Grammy získala před čtyřmi lety také například česká mezzosopranistka Magdalena Kožená s deskou Monteverdi v kategorii klasické vokální sólové album.