Buď já, nebo on, vyzval Neil Young Spotify. Vadí mu údajné dezinformace Joea Rogana o očkování

Neil Young kritizuje Spotify, že napomáhá šíření dezinformací o covidu (zdroj: ČT24)

Neil Young v otevřeném dopise vzkázal Spotify, že z této streamovací platformy odejde. Kanadsko-americký zpěvák chce své nahrávky z platformy odstranit, protože služba podporuje podcast populárního moderátora Joea Rogana, který podle něj šíří dezinformace o koronaviru.

Youngovo nejnovější album Burn, nahrané v dřevěné stodole, vyšlo teprve v prosinci, ale ze Spotify by mohlo brzy zmizet, stejně jako zpěvákovy největší hity. V dopise, který zveřejnil na svém webu a pak zase odstranil, Young požádal své manažery, aby začali hned jednat.

„Můžou mít buď Rogana, nebo Younga. Oba ne,“ prohlásil. Vadí mu sportovní komentátor a moderátor Joe Rogan, jehož podcast patří na Spotify k těm celosvětově nejposlouchanějším. Exkluzivní práva na pořad koupila společnost v roce 2020, smlouva měla podle odhadů hodnotu 100 milionů dolarů.

„S odhadovaným počtem jedenácti milionů posluchačů na jednu epizodu má obrovský vliv. Spotify je zodpovědná za zmírnění šíření dezinformací na své platformě,“ cituje Youngovu žádost server The Guardian.

Nejsem proti vakcínám, ale…

„Nejsem proti vakcínám,“ uvedl Rogan ve své show. „Řekl jsem, že věřím v jejich bezpečnost, a mnoha lidem je doporučuji. Mí rodiče jsou očkovaní. Ale řekl jsem, že si nemyslím, že vakcínu potřebujete, když jste mladý a zdravý člověk.“ Sám při léčení covidu používal ivermectin.

Moderátora kritizuje za jeho názory o vakcinaci proti covidu-19 nejen Neil Young. Minulý měsíc podepsalo 270 lékařů, vědců a zdravotníků otevřený dopis, v němž žádali Spotify, aby zavedla politiku proti šíření dezinformací. Právě kvůli Roganovi. Podle nich si zve hosty, kteří zlehčují pandemii i význam vakcín.

Neil Young už své písně jednou ze Spotify stáhl – v roce 2015 mu vadila nízká kvalita zvuku. Po roce se ale vrátil. Zda největší hudební streamovací platformu skutečně znovu opustí a na jak dlouho, zatím není jisté. Služba ještě veřejně nereagovala.