4H: Kód hovorů o herectví. V hlavní roli Jirásková a Lukavský

Praha – 4H aneb Hovory o herectví v hotelu Hoffmeister není bláznivá jazyková přesmyčka, ale název dvou nových dokumentů vzniklých pod režijním dohledem Ondřeje Kepky. Jedna herecká legenda zkrátka pozve druhou a před kamerou ji zpovídá. Prvního interview se ujala Jiřina Jirásková, která debatuje s Radovanem Lukavským, v druhém díle si pak herečku pozval Václav Vydra, jenž tak zastoupil svoji matku Danu Medřickou.

Hovory o herectví na DVD (zdroj: ČT24)

4H byly natočeny mezi lety 2007 a 2009. Pilotní díl zachycuje Jiřinu Jiráskovou mimo jiné v jejím osobním prostředí na chalupě, již obývala s partnerem Zdeňkem Podskalským. Mimo vzpomínek na zlaté časy dojde také k hovoru s kolegou Radovanem Lukavským, ten se už ale odehrává právě v hotelu Hoffmeister.

Na tento i na druhý rozhovor s Václavem Vydrou dohlížel režisér Ondřej Kepka. Podle jeho názoru se diváci mohou těšit na odhalení věcí, které veřejnosti dosud zůstávaly utajeny. Lukavský např. filmaře nechal nahlédnout do svých hereckých začátků a štáb provedl po prvních scénách, kde účinkoval. Jiřina Jirásková naopak zvolila osobnější rovinu a představila se jako vášnivá sběratelka pouťových rekvizit.

Radovan Lukavský
Zdroj: ČT24/ČTK

Oba dokumenty se sice primárně věnují divadelnímu světu - oba herci se své soukromí totiž snažili bedlivě chránit - nicméně ani jeden z nich se neubránil občasným zmínkám o rodině. Svůj podíl na jejich otevřenosti může mít i délka natáčení. „Byla to dlouhodobá spolupráce,“ osvětlil Kepka. „Nesešli jsme se jedno hezké odpoledne a řekli si, že si budeme povídat o tom a tak a tak,“ dodal.

Na výsledek jejich systematické práce se podívejte v následujícím videu: