Za dražší potraviny může cena práce, ekologie i byrokracie, míní analytik Havel

Události, komentáře: Agrární analytik Havel o zdražování (zdroj: ČT24)

Světové ceny potravin dál rostou. Během května poskočily o 4,8 procenta meziměsíčně a o 39,7 procenta meziročně. To je nejvíc za dekádu. Nejrychleji nyní zdražují obiloviny a rostlinné oleje. Agrární analytik Petr Havel, který byl hostem pořadu Události, komentáře, za tím vidí hlavně cenu práce, rostoucí byrokracii a ochranu životního prostředí.

U zdražování olejnin hraje podle Havla roli vedle zmíněných faktorů také změna stravovacích návyků. „Každý člověk od rána do večera slyší, že by měl živočišné tuky nahradit rostlinnými,“ glosuje společenský trend.

Dodává, že u olejnin se používá hodně technických prostředků. Ty se postupně zakazují a nové jsou obvykle dražší i méně účinné. To je podle něj jeden z příkladů, jak zvýšená kontrola ochrany životního prostředí dopadá na ceny.

Impulzů ke zdražování přibývá, vývoj je logický. „Jde o veškeré spektrum potravin až na maso,“ vyjmenovává Havel.

Pekaři

Poukázal také na jednu výjimku: přes vysoký růst cen obilnin moc nezdražuje chléb. Obchodníci totiž na něj často lákají své zákazníky. Podle Havla je to chyba, na které prodělává české pekárenství.

A to mělo letos těžký rok kvůli pandemii. Pekaři si mu stěžovali, že roušky, testy a další opatření zvedly jejich náklady o sedm procent.