Valorizace důchodů by měla být vázána na výběr pojištění

Praha - Valorizace důchodů má být v budoucnu vázána na výběr důchodového pojištění. Při vyměřování důchodů bude brát vláda ohled na situaci důchodců. Premiér Petr Nečas (ODS) to dnes řekl České televizi na konferenci Žofínské fórum, věnované vývoji české ekonomiky v příštích letech.

„Jako řada vyspělých a velmi sociálních států, jako je Švédsko, váže vývoj valorizace na objem vybraného důchodového pojistného, tak i my bychom se měli postupně k tomuto vzorci dostat, aby se nezvyšoval deficit důchodového účtu,“ prohlásil Nečas. Dodal, že všechny změny ve valorizaci penzí vláda udělá až po pečlivé analýze příjmové situace penzistů.

Nečas zopakoval, že vláda má pro rok 2013 několik variant, jak důchody zvyšovat. Jejich úplné zmrazení však nechystá. O kolik konkrétně by se důchody mohly příští rok zvýšit, premiér neuvedl s tím, že zatím není definitivní dohoda o přesném vzorci pro výpočet důchodů. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) už dřív prohlásil, že by chtěl penze valorizovat alespoň o procento.

Petr Nečas
Zdroj: ČTK/AP/Michel Euler

V posledním vydání pořadu Otázky Václava Moravce Nečas uvedl, že vláda má zhruba šest variant, jak by se od příštího roku mohly penze zvyšovat. Zpomalení růstu penzí by mělo být jen dočasné po dobu ekonomické stagnace, dodal. V dnešní debatě na Žofínském fóru ale Nečas řekl, že v rámci dlouhodobého plánu vláda diskutuje o vazbě valorizace důchodů na výběr důchodového pojištění. „Nějakou podobnou vazbu já bych osobně podporoval a budeme o ní diskutovat,“ vysvětlil.

Drábek zmrazit důchody nechce 

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) a jeho úřad upřednostňuje místo zmrazení důchodů úpravu jejich valorizace podle vývoje ekonomiky. Ta by podle Drábka nově měla být závislá nejen na vývoji inflace a růstu mezd, ale i na výběru sociálního pojištění.

U ekonomických ministrů panuje shoda v tom, že vláda by měla snižovat schodky rozpočtu podle plánu a zemi nezadlužovat. Kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky budou ale potřeba větší škrty a další opatření. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhl mimo jiné zmrazení penzí na tři roky. Nečas a Drábek ale pak dali najevo, že vláda nechce důchody úplně zmrazit.