Plzeňská firma Adifit, která distribuuje takzvanou krabičkovou dietu v Praze, v Plzni a okolí, ohrozila podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zdraví svých klientů. V některých jídlech pro bezlepkovou dietu totiž byly potraviny s vysokým obsahem lepku. Oznámil to mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Společnost Adifit ale pochybení zásadně odmítá.
SZPI: Bezlepková dieta obsahovala vysoké množství lepku. Firma Adifit to ale odmítá
Státní zemědělská a potravinářská inspekce odebrala vzorky z týdenního stravovacího programu firmy Adifit, který byl vedený jako bezlepková dieta. Lepek, který je obsažený především v obilí, byl v jídlech nazvaných „Snídaně – pomazánka s řapíkatým celerem, drůbeží šunka, vícezrnné pečivo“ a u „Snídaně – domácí marmeláda s vícezrnným pečivem, hroznové víno“ s datem použitelnosti do 3. května 2016.
Laboratorní analýza prokázala přítomnost lepku v množství nad 8 tisíc miligramů na kilogram, přičemž limit je pouhých 20 miligramů.
„Distribucí pokrmu došlo k přímému ohrožení osob trpících alergií na lepek. Konzumace uvedených jídel jim mohla způsobit vážné zdravotní komplikace,“ uvedl mluvčí SZPI Kopřiva. S firmou proto inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.
- Lepek se nachází v obilovinách a ve všech potravinách z nich vyrobených.
- Jednou z nemocí, kterou může lepek, neboli gluten, způsobit je celiakie. Jde o autoimunitní, geneticky podmíněné onemocnění tenkého střeva, kdy organismus bojuje proti sobě samému tvorbou protilátek. Typickými projevy celiakie jsou úbytek hmotnosti, průjem, nadýmání, bolest břicha a u dětí zpomalení růstu. Jedinou možnou léčbou je celoživotní bezlepková dieta.
- Vyloučení lepku ze stravy způsobuje rychlé zlepšení zdraví u většiny lidí jak s celiakií, tak i s dermatitis herpetiformis (Duhringova choroba) i u některých pacientů se schizofrenií.
Adifit: Mohlo jít o falešné pozitivní výsledky, které nepotvrdila nezávislá laboratoř
Společnost Adifit se ale brání, že chybu neudělala. „Jídla, která připravují vyškolení zaměstnanci, jsou několikrát kontrolována, aby se vyloučila jakákoli záměna potravin. Za celou dobu působení od roku 2010 jsme neměli jedinou reklamaci od našich klientů na zdravotní komplikace způsobené lepkem. Všechny předešlé kontroly od hygieny nebo inspekce neshledaly žádné nedostatky, naopak dopadly velmi pozitivně,“ tvrdí firma.
Společnost požadovala od inspekce jako důkaz doložení průkazné fotodokumentace, z níž by bylo zřejmé, že se zaměnilo bezlepkové pečivo za pečivo klasické. „Takovou fotodokumentaci však inspekce nemá k dispozici. Předpokládáme, že se jednalo o falešné pozitivní výsledky, které nebyly potvrzeny nezávislou laboratoří. Jednou z možností mohla být i přítomnost lepku v již nakoupeném bezlepkovém pečivu. Kvalitu nakupovaných potravin bohužel nejsme schopni kontrolovat, a tím pádem zaručit,“ uvedla firma.