Stanjura mírní sliby o ušetření 70 miliard v letošních výdajích. Koalice zmiňuje i zvýšení některých daní

Události: Úspory ve státním rozpočtu (zdroj: ČT24)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) mírní slova premiéra Petra Fialy (ODS) o tom, že se vládě letos podaří ve výdajích státního rozpočtu ušetřit sedmdesát miliard korun. Kabinet podle něj deficit sníží, ale i díky zvýšení některých daní. Koalice například čím dál častěji mluví o růstu daně z nemovitosti, spotřebních daní nebo rušení některých daňových výjimek.

Slib o uspoření desítek miliard učinil premiér Fiala v novoročním projevu. „Ministr financí připravuje návrh, jak snížit výdaje státu o sedmdesát miliard korun,“ řekl tehdy. Jenže Zbyněk Stanjura nyní připustil, že ušetřit jen ve výdajích sedm desítek miliard by bylo pro vládu složité.

Dodal také, že v balíčku snižujícím schodek budou i vyšší daně. „Do toho cíle, který je ambiciózní a já říkám minimální, ano, počítáme s opatřeními na obou stranách rozpočtu,“ poznamenal. 

Například předsedkyně koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ale na splnění původního premiérova slibu trvá a dál prosazuje pokles státních výdajů o celou avizovanou částku. „TOP 09 má ambici ke snížení právě na výdajové stránce o tuto sumu a zároveň bychom neměli zůstat jen u sedmdesáti miliard,“ upozornila. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle předsedy sněmovního rozpočtového výboru Josefa Bernarda (STAN) jde ale o velmi ambiciózní cíl. „Neumím si to představit bez zásahů do sociálního systému,“ míní.

Stanjura už nyní připouští, že by si kabinet mohl v příštím roce pomoci díky zvýšení daní až o 25 miliard. Kromě růstu spotřebních daní z tabáku či alkoholu plánují pro příští rok vládní strany třeba zvýšení daně z nemovitosti, proškrtání daňových výjimek nebo snížení či zrušení státní podpory stavebního spoření. 

Část těchto návrhů před časem předložila vládě Národní ekonomická rada vlády (NERV). „Osobně si myslím, že se skutečně bez dodatečných příjmů konsolidace udělat nedá,“ je přesvědčený předseda rady, ekonom Mojmír Hampl. 

Projednání návrhů NERV

Některé návrhy Národní ekonomické rady vlády na snížení schodku státního rozpočtu jsou ale pro vládní politiky nepřijatelné. Ministr financí například odmítá vrátit daně z příjmu na úroveň roku 2020. Znamenalo by to totiž celkový růst výběru daní o osmdesát miliard korun ročně.  

„Hlavní argument je, že nám nepřipadá vůbec rozumné v této těžké době snížit příjmy domácností, protože ty peníze nevyletěly z okna, ty peníze zůstaly konkrétním lidem a konkrétním rodinám,“ hájí svůj postoj Stanjura. 

Sněmovní opozice pak podporuje hlavně snížení výdajů. „Vláda musí začít u sebe, to znamená, musí začít na výdajové straně, musí začít na ministerstvech, musí začít na neuvěřitelně zbobtnalé státní správě,“ apeluje předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. 

Experti koaličních stran vyjednávají o plánu na snížení schodku státního rozpočtu už dva měsíce. Seznam návrhů by měli předložit Fialově vládě příští týden. Koaliční špičky by pak chtěly konečnou dohodu uzavřít do poloviny dubna.