Spotřeba biopotravin vzrostla meziročně o 70 procent

Praha - Konzumace potravin se značkou bio vzrostla v České republice oproti předešlému roku až na celkový úhrn trhu ve výši 1,3 miliardy korun. V ročence Český trh biopotravin to uvádí agentura Green Marketing.

Trh s biopotravinami v ČR stále roste, průměrná spotřeba na osobu v roce 2007 činila 126 korun. Biopotraviny si loni také poprvé ukrojily více než půl procenta z celkové spotřeby potravin a nápojů v Česku.

Podle průzkumu Duhy, který oslovil 77 velkých potravinářských podniků, pouze pětina uvedla, že vyrábí biopotraviny a třetina o tom ani neuvažuje.

„Trh s biopotravinami v České republice nabízí neopakovatelnou podnikatelskou příležitost. Je jisté, že spotřeba bude v několika dalších letech strmě stoupat,“ uvedl Tom Václavík z agentury Green marketing. „Byla by škoda přenechat většinu trhu zahraničnímu zboží,“ dodal při narážce na skutečnost, že většina poptávky domácích spotřebitelů po bio stravě musí být uspokojována zahraničním importem.

Státní zemědělský intervenční fond v březnu zahájil propagační kampaň na podporu spotřeby biopotravin v Česku. Tento týden se v Praze uskuteční veletrh BIOSTYL 2008 a mezinárodní konference BIO SUMMIT 2008.