Schodek rozpočtu v říjnu vzrostl na 286,7 miliardy korun

Hospodaření státu skončilo na konci října s deficitem ve výši 286,7 miliardy korun. Saldo se v průběhu měsíce zhoršilo o 15,9 miliardy. Informovalo o tom ministerstvo financí. Výdaje prohloubily mimořádné valorizace důchodů, takzvaný úsporný tarif či jednorázový příspěvek na dítě.

Celkové příjmy státního rozpočtu za deset měsíců meziročně vzrostly o 7,8 procenta na 1,297 bilionu korun. Výdaje meziročně vzrostly o tři procenta na 1,584 bilionu korun. K růstu příjmů přispěly podle resortu financí zejména výnosy z pojistného a z daní.

Prohloubení výdajů ovlivnila především mimořádná valorizace důchodů, zvýšení dávek a příspěvek domácnostem na platby za energie.

„Ve zbývajících dvou měsících porostou hlavně výdaje na pomoc s cenami energií a očekávat lze také další růst státních investic, které tradičně vrcholí právě v závěru roku. Dosud je investiční aktivita státu o třináct procent silnější než loni, což mě velmi těší. Byť v tuto chvíli existuje stále mnoho neznámých, troufnu si říci, že na konci roku dodržíme schodek novelizovaného rozpočtu,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Loni v říjnu činil deficit 335 miliard korun, což byl nejhorší říjnový výsledek hospodaření od vzniku Česka.

Pro letošní rok kabinet Petra Fialy (ODS) původně plánoval hospodařit se schodkem 280 miliard korun, v říjnu ale Poslanecká sněmovna schválila novelizovanou verzi rozpočtu s deficitem 375 miliard korun. Nová verze rozpočtu předpokládá celkové příjmy 1,678 bilionu korun, výdaje 2,053 bilionu korun.

Inkaso daně z přidané hodnoty ke konci září meziročně vzrostlo o 18,5 procenta na 286,7 miliardy korun. Výběr daně z příjmů právnických osob se zvýšil o 15 procent na 119,7 miliardy korun. Inkaso daně z příjmu fyzických osob se zvýšilo o 13,6 procenta na 97 miliard korun a na spotřební dani do rozpočtu přišlo 127,5 miliardy korun, meziročně o 4,9 procenta víc. Meziroční srovnání příjmů ovlivňuje loňský jednorázový příjem 5,6 miliardy korun z aukce kmitočtů.

Na výdajové straně rozpočtu se běžné výdaje zvýšily o 2,2 procenta na 1,455 bilionu korun. Kapitálové výdaje meziročně vzrostly o 12,7 procenta na 128,8 miliardy korun. Na sociálních dávkách meziročně stát vyplatil 635,4 miliardy korun, což je za deset měsíců o deset procent víc. Z toho na důchody šlo 485,6 miliardy korun.

„My zásadně kritizujeme to, že za prvních deset měsíců podnikatelé, ať už malí, střední nebo velcí, nedostali prakticky nic, říkám prakticky, protože menší a střední firmy dostaly alespoň odpuštění plateb za obnovitelné zdroje. Ale to je tak marginální částka, že je to pod jejich rozlišovací schopnost,“ řekl pro ČT místopředseda ANO Karel Havlíček.