Řecká ekonomika šla v posledním čtvrtletí 2009 dolů

Atény – Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2009 rostla řecká ekonomika stejným tempem jako v kvartálu předchozím. Meziročně klesla o 2,5 procenta. Nezaměstnaných Řeků v prosinci mírně ubylo. Míra nezaměstnanosti se tak snížila na 10,2 procenta. O rok dříve činila zhruba o jedno procento méně. Průměrná nezaměstnanost lidí v eurozóně v lednu a prosinci nebyla o moc nižší, činila 9,9 procenta. Jde o nejvyšší údaj od října 1998.

Roční hrubý domácí produkt se v tržních cenách pohybuje kolem 240 miliard eur. Na celkovém výkonu eurozóny se Řecko podílí 2,5 procenta. Řecko se potýká s vysokými dluhy a má také vysoký rozpočtový deficit. Vláda proto přijala další úsporná opatření v objemu 4,8 miliardy eur, suma odpovídá zhruba dvěma procentům hrubého domácího produktu. Řecko se na konci loňského roku přiznalo k opakovanému falšování statistických dat.

Řecko se loni propadlo do recese poprvé za 16 let a očekává se, že ekonomika bude klesat i v letošním roce. Podle odhadů vlády se HDP letos sníží o 0,6 procenta, mimo jiné i kvůli omezení výdajů a zvýšení daní, které vláda zavedla kvůli snížení obrovského deficitu.